Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 17aprilie 2020. Vinerea Mare – Moartea și Îngroparea Domnului

Calendar Ortodox 17aprilie 2020. Vinerea Mare – Moartea și Îngroparea Domnului

Calendar Ortodox 17aprilie 2020. Se face pomenirea sfintelor, mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Mântuitorului. Evreii nu practicau răstignirea. Excepție face crucificarea a 800 de locuitori a Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul în 87 î. Hr. Această pedeapsă a fost aplicată în Palestina doar de către autoritatea romană.

Conform scrierilor vechi, cei care primeau condamnarea la moartea pe cruce erau dezbrăcați de haine, biciuiți și obligați să parcurgă drumul până la locul execuției cu barna orizontală a crucii în spate, fiind legată de mâinile întinse. Conducătorul provinciei era cel care dădea sentința într-un loc public.

În Sfânta Scriptură ni se arată că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat spălându-se pe mâini a rostit sentința. Atunci Mântuitorul Hristos a fost trimis către locul răstignirii purtându-Și crucea. O dată ce a ajuns la locul execuției brațul orizontal al crucii a fost fixat de brațul vertical deja băgat în pământ cu ajutorul cuielor. Picioarele celui care a primit această pedeapsă puteau fi așezate pe un scăunel pentru picioare pentru a ușura durerile, însă lungea agonia. O altă variantă mai era ținutul picioarelor ușor îndoite cu tălpile lipite de stâlpul vertical. Vina condamnatului era consemntă pe o scândură deasupra capului său. În cazul Domnului nostru Iisus Hristos pe plăcuță scia: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Trupul fără răsuflare era coborât de pe cruce și aruncat într-o groapă comună împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricăi s-ar fi milostivit să-l îngroape. Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iosif din Arimateea l-a coborat pe Domnul de pe Cruce si l-a ingropat impreuna cu Nicodim, in mormantul sau aflat intr-o gradina din apropierea locului rastignirii.

Semnificația morții este despărțirea omului de Dumnezeu. Din iubirea față de om, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat și a primit moartea de bună voie. Nu a fost o curiozitate pentru el, ci a vrut să o învingă. Astfel, Hristos a întors rostul morții. În loc de a fi considerată trecerea către cel mai josnic moment, el a transformat-o în mijloc de viruire a ei, spunea părintele Dumitru Staniloae.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini