Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 iunie 2022. Ce sfinți importanți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 18 iunie 2022. Ce sfinți importanți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 18 iunie 2022

Calendar ortodox 18 iunie 2022. Sâmbătă, 18 iunie, creștinii ortodocși îi vor sărbători pe Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul. Tot în această zi se face prăznuirea Sfântului Mucenic Eterie, Icoanei Maicii Domnului Bogolubskaia, Cuviosului Erasm și Sfinților doi mucenici din Cipru.

Calendar ortodox 18 iunie 2022. Ce sfinți importanți sunt sărbătoriți

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul au fost mucenici în vremea persecuției împotriva creștinilor pornite de cezarul Adrian. Leontie a fost comandant roman in orașul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, aflând că Leontie este creștin a trimis un detașament militar pentru a-l aresta. Ipatie era conducătorul detașamentului, dar s-a îmbolnăvit pe drum, iar oastea a fost nevoită să se oprească. Într-o seară, lui Ipatie i s-a arătat un inger care i-a spusi: „Daca vrei sa te faci bine, atunci striga de trei ori cu glas mare, ridicandu-ti privirea spre cer: ‘Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-mi mie!'”.

Ipatie a descoperit orașilor vedenia și toți au strigat cum spusese ingerul. Însănătoșirea lui Ipatie i-a uimit pe toți, dar mai ales pe unul Teodul. Atunci cei doi au decis să o ia înainte pe a-l găsi pe Leontie. După ce s-au întâlnit, Leontie le-a spus despre credința lui Hristos. Ipatie și Teodul au găsit calea spre Dumnezeu. În acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorât asupra lui Ipatie și Teodul o roua minunată. Acesta a fost Duhul Sfânt Carfe a botezat sufletul lor. Tot atunci Leontie a grăit către ei astfel: „Intru Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.” Cezarul Adrian a continuat să-i prigonească pe Teodul și pe cei doi fii duhovnicești ai săi. Astfel, fiind prinși, Ipatie și Teodul au fost torturați murind prin decapitare.

Rugăciunea către Sfântul Mucenic Leontie

Mucenicul Tău, Doamne, Leontie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cânta-voi ţie, Doamne Dumnezeul meu, că din sfânt pântecele Fecioarei în Om în chip de negrăit îmbrăcându-Te, l-ai înnoit ca un milostiv.

Stih: Sfinte Mucenice Leontie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Bunătatea ta nu se supune legilor celor de laudă, Sfinte Mucenice Leontie, sluga lui Hristos, căci Însuşi El îţi este ţie laudă şi mărire de nerăpit.

Stih: Sfinte Mucenice Leontie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind, fericite, de cele mai presus de fire şi cu fecioria trupului împodobindu-ţi sufletul cel nespurcat, l-ai gătit cu bună podoabă către suirea la cer.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luat-ai biruinţă împotriva înşelăciunii cinstea cea către mucenici, cinstind cu cuviinţă pe Cel pururea dorit de tine, Sfinte Leontie, pururea pomenite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: