Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Calendar ortodox 19 august 2024. Ce sfânt este sărbătorit de credincioși

Calendar ortodox 19 august 2024. Ce sfânt este sărbătorit de credincioși

Sursă foto: doxologia.ro

Pe 19 august 2024, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, un sfânt militar care a trăit în perioada împăratului Maximilian Galeriu. Acesta a fost un comandant de succes în armata romană, cunoscut pentru curajul său și devotamentul față de credința creștină.

Sărbătoarea Sfântului Andrei Stratilat este o ocazie deosebită pentru a reflecta asupra credinței, curajului și sacrificiului în numele credinței. Viața sa este un exemplu de devotament și sacrificiu, care continuă să inspire și să întărească credința celor care îl cinstesc.

Viața și faptele Sfântului Andrei Stratilat

Sfântul Andrei Stratilat a fost un tânăr comandant în armata romană, servind sub împăratul Maximian între anii 305-313. Într-una dintre bătăliile împotriva perșilor, Andrei și soldații săi au câștigat o victorie importantă, chemând pe Hristos în ajutor. Această victorie a fost un moment de transformare pentru mulți dintre soldații săi, care au început să creadă în Dumnezeu.

După ce a fost denunțat ca fiind creștin, Andrei Stratilat a fost adus în fața autorităților romane, unde a fost torturat alături de cei 2.593 de soldați care și-au declarat credința în Hristos. Guvernatorul Siriei, Antioh, i-a amenințat pe toți cu moartea dacă nu renunțau la credința lor. Cu toate acestea, Sfântul Andrei a rămas ferm în credința sa, răspunzând cu curaj: „Aceste cuvinte ale lui Antioh mă întăresc pe mine mai mult decât mă înspăimântă…”.

Intervenția Împăratului Maximian

În ciuda torturilor la care a fost supus, Andrei și soldații săi au fost eliberați temporar datorită intervenției împăratului Maximian. Eliberarea lor a fost motivată de teama că persecutarea unui comandant victorios ar fi putut genera revolte în armată. Totuși, Andrei și soldații săi nu au scăpat de persecuție. Aceștia au fost urmăriți și în cele din urmă omorâți într-o regiune a Munților Taurus.

Conform tradiției, sfinții au fost omorâți într-o zi de Duminică, 19 august. În locul în care s-a vărsat sângele lor, a izvorât un izvor cu ape vii și tămăduitoare. Acest miracol a întărit și mai mult credința creștinilor din acea perioadă și a fost considerat un semn divin al sfințeniei lor. Sărbătoarea Sfântului Andrei Stratilat are o semnificație profundă în calendarul ortodox. Ea ne amintește de sacrificiile făcute de cei care au ales să își păstreze credința în fața persecuțiilor. Este un prilej de rugăciune și reflecție asupra importanței curajului și devotamentului în viața de credință.

Sfântul Andrei Stratilat în tradiția ortodoxă

Sfântul Andrei Stratilat este comemorat nu doar în Biserica Ortodoxă, ci și în Bisericile Greco-Catolică și Romano-Catolică. În Biserica Greco-Catolică, el este sărbătorit împreună cu ceilalți mucenici care au suferit alături de el. În Biserica Romano-Catolică, ziua de 19 august este dedicată altor sfinți, dar Sfântul Andrei Stratilat rămâne o figură importantă în tradiția creștină universală. Povestea Sfântului Andrei Stratilat este o lecție de credință și curaj pentru toți credincioșii.

În ciuda amenințărilor și torturilor, el nu a renunțat la credința sa, ci a rămas statornic în fața persecuțiilor. Exemplul său ne învață să fim puternici în credință și să nu ne lăsăm descurajați de dificultăți. În fiecare an, pe 19 august, bisericile ortodoxe din întreaga lume organizează slujbe speciale pentru a comemora viața și martiriul Sfântului Andrei Stratilat. Credincioșii se adună pentru a se ruga și a aduce cinstire acestui mare mucenic, cerându-i ajutorul și mijlocirea în fața lui Dumnezeu.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Andrei Stratilat

„Mărirea cea pământească ai lăsat şi Cereasca Împărăţie ai moştenit; sângele picurându-ţi, ca şi cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; şi către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; şi pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1

Glasul al 4-lea

Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând eu să laud sfinţită prăznuirea ta, luminează sufletul meu cu Razele cele Luminătoare ale Duhului şi goneşte negura necunoştinţei, mărite mucenice.

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin Putere Dumnezeiască călcând pe vicleanul şi biruitor făcându-te, mucenice, prea lămurit cu minte vitejească te-ai îmbogăţit de strălucirea mucenicilor, Fericite Mucenice Andrei, cel cu nume mare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Omorând cugetele cele pământeşti, mucenice mult pătimitorule, cu bărbăţie ai urmat Cuvântului, Celui Ce pentru tine a fost omorât şi la viaţa cea nestricăciosă te-ai mutat prin moarte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).” (sursă: doxologia.ro).

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: