Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 decembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 2 decembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 2 decembrie 2020

Calendar ortodox 2 decembrie 2020. Creștin ortodocșii îl sărbătoresc miercuri, 2 decembrie pe Sfântul Proroc Avacum. Acesta a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. Tot în aceeași zi sunt prăznuiți Sfinții Cuvioși pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil, Sfântul Solomon, arhiepiscopul Efesului, Sfânta Mucenița Miropi și Sfântul Aviv cel Nou.

Calendar ortodox 2 decembrie 2020. Sfântul Proroc Avacum

Potrivit creștin ortodox, miercuri este prăznuit Sfântul Avacum, care a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. Acesta a fost fiul lui Asafat, din seminția lui Simeon și a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. Avacum a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie. Într-o zi el a făcut fiertura și a mâncat o bucată de pâine și a zis către cei din casă: „Eu ma duc departe si de voi zabovi, voi sa duceti paine seceratorilor”. După care a ieșit din casă și i s-a arătat îngerul lui Dumnezeu, care i-a zis „Avacume, du pranzul pe care-l ai, lui Daniil in Babilon, in groapa cu lei”. Si apucandu-l ingerul Domnului de crestet l-a ridicat de parul capului si l-a dus in Babilon deasupra gropii, in sunetul duhului sau, in departare de doua mii doua sute saizeci si cinci de stadii si a strigat Avacum zicand: „Daniile, Daniile, primeste pranzul pe care ti l-a trimis tie Dumnezeu„. Si Daniil a zis: „Ti-ai adus aminte de mine, Dumnezeule si n-ai lasat pe cei ce Te iubesc pe Tine”.

Troparul Sfântului Prooroc Avacum

A prorocului Tău, Doamne, Avacum pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Avacum

De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinţii ucenici ca pe nişte cai, tulburând vădit marea necunoştinţei şi înecând înşelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu. Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ţi a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Sfânta Mucenița Miropi

Sfânta Mucenița Miropi s-a născut în cetatea Efesului, părinții ei fiind creștini. Aceasta mergea de multe ori la mormântul Sfintei mucenite Ermionia, una dintre fiicele Sfântului Apostol Filip, din ale cărei sfinte moaște lua mir și îi dămpduia cu el pe cei neputincioși. După ce a fost ucis creștinul Isidor, sfânta MIropia i-a luat trupul acestuia și l-a pus într-un loc însemnat. După ce a aflat Numerian că trupul acestuia a fost furat, a poruncit ca aceasta să fie chinuită pe strajerii . Aceasta a fost închisă în temniță, iar la miezul nopții, a strălucit o luminiță în toată temnița, iar mai mulți îngeri au stat înaintea ei și în mijlocul lor se afla Sfântul Isodor, care i-a zis: . “Pace ţie, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi şi vei primi cununa cea gătită ţie”.  După ce tatăl ei a murit, Miropi a fost crescută de mama sa, care și-a luat fetița și s-a dus în insula Hios, unde avea o moștenire părintească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: