Redactia.ro
Home » Știri » De ce pun oamenii grâu în ziua de Sfântul Andrei? Tradiţia din spatele acestui obicei bizar

De ce pun oamenii grâu în ziua de Sfântul Andrei? Tradiţia din spatele acestui obicei bizar

Ce trebuie să faci cu grâul încolțit de Sfântul Andrei? Doar așa atragi norocul și prosperitatea

Ultima zi de toamnă, 30 noiembrie, este una simbolică. Astăzi se sărbătorește Sfântul Andrei și tot astăzi, trebuie respectată o tradiție, aceea a punerii grâului la încolțit. Tradiția datează de peste 3000 de ani și a fost preluată de creștini din religiile mai vechi. Ea este prezentă în tot spaţiul est-european și are o semnificație anume.

De ce pun oamenii grâu în ziua de Sfântul Andrei

Pe 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei. În această zi, creștinii respectă de mii de ani tradiția punerii grâului la încolțit. Tradiția este prezentă peste tot spațiul est-european și are o anumită semnificație.

În credința populară românească grâul reprezintă belșug și prosperitate, mai ales că este și o sursă vitală. Din grâu se face pâinea, unul dintre alimentele de bază de pe masa oamenilor, în special a românilor. Așadar, dacă în ziua de 30 noiembrie pui grâu la încolțit, o să ai noroc și belșug în casă. Și asta nu e tot, poți vedea ce-ți rezervă anul viitor.

Grâul pus la încolțit îți arată cum va fi noul an

În noaptea de revelion, 31 decembrie, se verifică grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei. În funcţie de cum creşte grâul îți poți da seama dacă anul 2021 va fi unul prielnic. Credința populară spune că grâul des şi înalt anunţă un an rodnic. Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieţii care biruieşte moartea. Mai există şi o a treia abordare, dată de agronomi. Ei spun că în calendarul agricol iudaic, această plantă se semăna mai mereu la începutul lunii ianuarie.

”În calendarul agricol iudaic, de unde avem de fapt acest obicei, grâul se semăna, de fapt, undeva către începutul lunii ianuarie. Această punere la încolţit avea rolul de a verifica, de fapt, germinaţia boabelor. Dacă încolţea bine, se semăna o cantitate mai mică la metrul pătrat, dar dacă încolţea prost se punea mai mult, ca să existe siguranţa recoltei”, a explicat, pentru „Adevărul”, agronomul Pavel Mocanu.

Când se pune grâul la încolțit și unde

Grâul se pune la încolțit în ziua de Sfântul Andrei sau chiar în Ajunul Sfântului Andrei. Pe 30 noiembrie, ziua sărbătoririi propriu-zise, grâul se pune la chiar de la prima oră sau seara, atunci când toată familia este acasă și fiecare membru poate să aibă propriul vas de grâu.

”Dacă este, însă, să respectăm întrutotul tradiţia, grâul se pune la încolţit chiar în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Gospodarii se trezeau la miezul nopţii – căci pe atunci ora de culcare era pe la 7,00-8,00 seara, nu ca acum – să îndeplinea tradiţia”, explică folcloristul Paul Buţă.

Există anumite zone unde grâul se pune la încolțit chiar în Ajunul Sfântului Andrei. Tot în Ajun, se poate pune și usturoi la uși sau oriunde prin casă, pentru că, potrivit tradiției, alungă duhurile rele. Grâul se pune la încolțit la pe pervazul unui geam, la lumină, dar într-o încăpere ușor călduroasă.

Cum punem grâu la încolțit

Grâul se pune la încolțit vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. În vas puteți pune pământ, dar și vată sau un burete: se pune un strat de pământ de 1-3 centimetri pe fundul recipientului, apoi se presară boabele de grâu şi se acoperă cu încă un strat subţire de pământ (circa 1 centimetru). Evident, se umezeşte pământul, cu un pic de apă, având grijă să nu fie mocirlit.

Atenție! După ce grâul a încolțit, nu mișcați boabele. Dacă se rup germenii, acest lucru aduce ghinion, spun cunoscătorii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: