Redactia.ro
Home » Știri » România înregistrează în ultimii ani  scăderi serioase la recolta de grâu. Producția a scăzut anul acesta cu 40 %

România înregistrează în ultimii ani  scăderi serioase la recolta de grâu. Producția a scăzut anul acesta cu 40 %

România înregistrează în ultimii ani  scăderi serioase la recolta de grâu. Producția a scăzut anul acesta cu 40 %

Producția de grâu de anul acesta este de doar 2,9 tone pe hectar. Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere de 40% pe fondul precipitațiilor scăzute și secetei instalate vara această.

Așa cum fermierii au preconizat demult, seceta le-a afectat considerabil culturile și mai cu seamă în zona de sud-est și est a țării, însă cele mai accentuate efecte ale secetei se resimt în Dobrogea.

Seceta a afectat puternic recoltele de grâu din România

Până la data de 13 iulie, grâul a fost recoltat în proporție de aproximativ  45 % din totalul suprafeței însămânțate în acest an, urmând să se obțină mai târziu și cea de-a doua tranșă. Dacă anul acesta din 2.196.040 hectare însămânțate s-au obținut din prima recoltare circa  2.757.123 tone se preconizează că la finalul acestui an vom avea 5,6 milioane de tone.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că 1,168 milioane hectare cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut au fost afectate de secetă în acest an, 80% din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu.

În urma analizelor efectuate în teren vor fi despăgubiţi 34.647 de fermieri, aceştia urmând să primească plăţile cuvenite la finele lunii august.

Valoarea la care vor ajunge toate aceste despăgubiri e de 1.088 de miliarde de lei, iar fondurile fermierilor afectați vor primi banii de la MADR prin rectificare bugetară.

„Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grâu 925 lei, grâul reprezintă aproape 80% din suprafaţa însămânţată, pentru secară tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei şi rapiţă – 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toţi fermierii le vor primi”, a menţionat atunci şeful MADR.

Toate culturile de grâu din  Europa au scăzut față de anul precedent

România nu este singura țară care a avut de suferit din cauza secetei, chiar dacă luna iunie a înregistrat temperaturi moderate iar precipitațiile au fost de ajutor. Nu s-a putut compensa, prin 30 de zile de condiții meteo favorabile, dezastrul pe care l-a făcut vremea capricioasă din primăvară.

Franța este cel mai mare producător de grâu, potrivit Comisiei Europene, care a estimat o cantitate de 30,3 milioane de tone de grâu în acest an, nemulțumitor față de anul trecut pentru că și francezii precum românii sunt în scădere cu 20%.

Cultivatorii de grâu din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo deloc favorabil, care a început cu o toamnă ploioasă ce a afectat însămânţările şi o primăvară secetoasă, care a redus considerabil profitabilitatea.

Din cauza acestor rezultate negative, Comisia Europeană estimează că exporturile de grâu ale UE în sezonul următor ar putea să scadă cu peste 25% comparativ cu 2019, până la 25 milioane de tone.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: