Redactia.ro
Home » Știri » Când are loc lăsatul secului. Data exactă a sărbătorii

Când are loc lăsatul secului. Data exactă a sărbătorii

GALERIE FOTO (2)

Mai este puțin și începe postului Crăciunului. Mai exact, pe data de 13 noiembrie are loc lăsatul secului pentru perioada Nașterii Domnului. În postul Crăciunului trebuie să avem grijă nu doar la ceea ce mâncăm, ci trebuie să respectăm și anumite reguli bisericești. 

Începe postul Crăciunului

Săptămâna aceasta începe postul Crăciunului. Mulți români se pregătesc trupește și sufletește pentru perioada Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lăsa sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie, potrivit dcnews.ro

Cum ținem postul Crăciunului

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sau Lăsata Secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Aceasta marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului 2020. După data de 15 noiembrie și până în 24 decembrie, credincioșii se vor abține de la a mânca carne, brânză și ouă. Excepție fac zilele în care există dezlegare la pește.

Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul Proorocului Moise de pe Muntele Sinai, De asemenea, este amintit postul patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea pe pământ a Mântuitorului.

Dacă în zilele de luni, marti şi joi cade o sărbătoare a unui sfânt mai important, atunci se dezleagă, adică se îngăduie consumarea de peşte. Dacă sărbătoarea cade miercuri sau vineri, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. De Sf. Nicolae (6 decembrie), Sf. Spiridon (12 decembrie) şi Intrarea în biserică (21 noiembrie) se dezleagă şi la peşte.

O regulă deosebită de postire are ziua de 24 decembrie, adică ajunul Crăciunului, când se ajunează până la orele 15-16, după care, în multe părţi din ţară, se obişnuieşte să se consume grâu fiert amestecat cu diferite ingrediente: nucă, fructe şi miere. În ajunul Crăciunului se obişnuieşte să se facă pomană cu grâu fiert îndulcit, ducându-se din el pe la casele rudelor şi ale săracilor, alături de foiţe subţiri din cocă de pâine, coapte, în care se înfăşoară miez de nucă amestecat cu zahăr sau miere. Acestea se numesc în popor ,,scutecele Mântuitorului”. Ajunarea din această zi ne aminteşte şi de postul ţinut de cei care a doua zi, de Crăciun, primeau botezul şi prima împărtăşanie. În ziua de Crăciun se mănâncă de dulce în orice zi a săptămânii ar cădea acesta.

Copiii până în 7 ani sunt scutiți de postul Crăciunului

Copiii până la şapte ani sunt scutiţi de acest post. Pentru cei între 7 şi 12 ani, ca şi pentru maturii bolnavi, postul este obligatoriu doar în prima şi ultima săptămână. În restul postului, aceştia pot consuma peşte, icre, ouă, lapte, brânză.

Nu se oficiază căsătorii în postul Crăciunului

În Postul Crăciunului, ca şi în celelalte posturi de durată, nu se îngăduie oficierea Tainei Căsătoriei decât în cazuri de excepţie, cu dispensa ierarhului. În aceste cazuri, masa ar trebui făcută în casă, cu mâncare şi băutură adecvată şi fără petrecere zgomotoasă. De dorit ar fi ca aceste nunţi să nu aibă loc.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020 21 noiembrie : – Intrarea în biserică a Maicii Domnului; 23 noiembrie – Sfântul cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii; 24 noiembrie – Duminica a 30-a după Rusalii; 25 noiembrie – Sfânta Mare Mucenică Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Mercurie: 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României; 1 decembrie – duminica a 15-a după Rusalii; 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei; 7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş; 8 decembrie – Duminica a 27-a după Rusalii; 12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului; 14 decembrie – Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie; 15 decembrie – Duminica a 28-a după Rusalii. Dezlegare la pește se va face și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă acestea cad marți sau joi. Mai ales dacă atunci este hramul bisericii, potrivit calendarulortodox.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: