Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 mai 2020. Cruce neagră în calendar

Calendar ortodox 2 mai 2020. Cruce neagră în calendar

Calendar ortodox 2 mai 2020. Cruce neagră în calendar

Calendar ortodox 2 mai 2020. Atenție! Este cruce neagră în calendar. Sărbătorim Aducerea moastelor Sfântului Atanasie cel Mare. Tot în această zi îi pomenim pe Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, Sfinților Mucenici Esper și Zoe, și a fiilor lor Chiriac și Teodul; Sfintei Matrona; Cuviosului Iordan.

Viața Sfântului Atanasie cel Mare

Sfântul Atanasie cel Mare este sărbătorit de creștini atât pe data de 18 ianuarie cât și pe 2 mai. A fost unul dintre cei mai de seamă episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în secolul al IV- lea. S-a născut în Alexandria. Anul nu este sigur fie 295 sau 296. A fost crescut în spiritul creștinității. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății. Odată cu acesta, Alexandru i-a oferit și slujba se secretar al acestuia. În anul 325 îl insoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea. Acolo joacă un rol decisiv în combaterea arianismului, dar și în condamnarea lui Arie.

După moartea Sfântului Alexandru este ales episcop, în 8 iunie 328. A fost în această funcție până în 373. În acest timp a suferit 5 exiluri, dar aceste greutăți nu l-au oprit din a desfășura activitatea sa teologică. Atunci a dezvoltat o politică bisericească antiariană.

Cele mai multe dintre lucrările sale au ca scop principal apărarea credinței niceene. El comentează toate scrierile biblice, toate paragrafele filologice a textelor prin o analiză critică a dialectelor. Supune unei analize critice și textele oponenților săi. Astfel dovedind aceste scrieri scupuloase netemeinice. Ajutat de toată cultura sa în domeniul teologiei a reușit să construiască o credințp creștină ortodoxă solidă.

A trecut la cele veșnice pe data de 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit cult public.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: