Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 2 mai 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

Calendar ortodox 2 mai 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

sfant

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol sunt prăznuite la data de 2 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Atanasie este prăznuit în Calendarul ortodox și la data de 18 ianuarie.

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul din cei mai importanţi ierarhi ai bisericii creştine din secolul al IV-lea. S-a născut în Alexandria în anul 295 sau 296 şi a fost hirotonit diacon la doar 24 de ani după ce a primit o temeinică pregătire teologică.

Viața Sfântului Ierarh Atanasie

Sfântul Alexandru al Alexandriei îl face şi secretarul lui după ce-l hirotoneşte şi în această calitate îl însoţeşte pe patriarh la Niceea şi ia parte la primul Sinod Ecumenic convocate de sfântul Constantin cel Mare. La sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325 unde s-au stabilit printre altele prima parte a Crezului pe care şi astăzi îl rostim în biserică, canonul Sfintei Scripturi ordinea şi stuctura cărţilor pe care le conţine şi ziua în care se serbează Paştele, adică în prima duminică de după prima lună plină care are loc după echinocţiul de primăvară, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Atanasie contribuie la combaterea şi condamnarea ereziilor lui Arie care contesta Dumnezeirea lui Hristos şi ale cărui teorii au creat prima mare tulburare din sânul bisericii creştine. La moartea Sfântului Alexandru este ales episcop la 8 iunie 328 şi deşi a suferit nu mai puţin de cinci exiluri a păstorit pe creştinii ortodocşi până în anul 373, fiind un vajnic apărător al credinţei şi un puternic adversar al ereticilor susţinători ai lui Arie. Pentru că era un bun cunoscător al Sfintei Scripturi dar avea şi temeinice cunoştinţe de filosofie şi teologie, a pus dogma credinţei ortodoxe pe temelii puternice. A murit la 2 mai 373 după 45 de ani de episcopat.

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

Glasul al 3-lea

Stâlp al Ortodoxiei ai fost, prin dumnezeieşti învăţături, întărind Biserica, ierarhe Atanasie; căci pe Fiul de o fiinţă cu Tatăl mărturisindu-L, ai ruşinat pe Arie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăsleşte din Dumnezeiasca sămânţă dogma pe care o avem de la părinţi, cuvioase.

Ale Ortodoxiei învăţături sădind, spinii relei socotinţe ai tăiat, înmulţind sămânţa credinţei cu plouarea Duhului cuvioase. Pentru aceasta lăudăm pomenirea ta.

La 2 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Esper şi Zoe, şi fii lor Chiriac şi Teodul;
  • Cuviosul Iordan.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: