Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim în această zi

Calendar ortodox 21 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătorim în această zi

Sfântul Apostol Codrat

Calendar ortodox 21 septembrie 2020. Este sărbătoare mare pentru creștini, pentru că are loc pomenirea Sfântului Apostol Codrat din Magnesta. Tot la această dată, are loc și sărbătoarea Sfântul Cuvios Iona Savaitul; Sfântul Mucenic Eusebie; Sfinţii Mucenici şi fraşi Eusebie, Nestavu şi Zinon; Sfinţii Meletie şi Isachie, episcopii Ciprului; Sfântul Mucenic Prisc şi cei şase mucenici, paznicii împăratului Maximian.

Viața Sfântului Apostol Codrat din Magnesta, sărbătorit pe 21 septembrie 2020

Sfântul Apostol Codrat din Magnesta a fost primul apologet al lumii, iar cel căruia i-a fost adresat textul este împăratul Adrian. Datorită credinței sale și puterii de exmeplu, Sfântul Apostol Codrat din Magnesta a ajuns episcop al Atenei.

El a fost apoi izgonit, bătut cu pietre și jignit, pentru că era creștin. În timpul în care a fost a fost episcop, el a convertit mulți păgâni la creștinism.

Troparul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta

Apostole Sfinte Codrat, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Veniţi, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Cel Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul, pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând înaintea Împăratului Puterilor purtând cunună, roagă-te să se lumineze cei ce luminat săvârşesc această pomenire a ta, fericite apostole.

Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe temelia credinţei zidind plinirea binecredincioşilor cu învăţăturile tale cele tari, purtătorule de Dumnezeu, toată înşelăciunea idolilor ai răsturnat-o.

Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduind cu sfinţenie sfinţita Evanghelie, cu preasfinţitele tale cuvinte, ai închinat Ziditorului tău suflete prin credinţă, cu Puterea Duhului, pururea pomenite Apostole Codrat.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Născându-Se Ziditorul lumii din Fecioara cea Neispitită de bărbat, a păzit-o pe dânsa şi după naştere Fecioară, ca mai înainte de naştere, precum a binevoit.

Loading...