Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 iunie 2021. Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel, iar conform Calendarului Otodox, tot astăzi sunt prăznuiți și Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești și Sfântul Mucenic Eusebie. 

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel se mai numește și postul Sâmpetru și este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel și a obiceiului acestora de a posti. În 2021, postul Sfinților Petru și Pavel are o durată de 7 zile, deoarece Paștele a picat după data de 1 mai.

Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea creștinismului. Acest post are durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. În mod normal ar trebui să înceapă luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele 7 zile de post, 4 vor fi cu dezlegare la pește. Va fi dezlegare la pește în zilele de: 22 iunie – pentru sărbătoarea „Sf. Grigorie Dascălul”, 24 iunie – pentru „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și 26-27 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică.

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.

Calendar ortodox 22 iunie 2021. Rugăciune pentru Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător infrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu, smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Altul, glasul al 2-lea

De dulceaţa gurii tale celei sfinţite ce îndulceşte Biserica şi de focul râvnei tale se minunează cetele cereşti, că ostenindu-te în tălmăcirea sfintelor învăţături ale părinţilor celor de demult, ai dăruit turmei tale bucuria cunoaşterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.

Altul, glasul al 3-lea

Preacinstit truditor în ogorul dumnezeieştilor slove, înţelepte următor al Sfinţilor Părinţi, blând povăţuitor al Ungrovlahiei, numai cu smerenia ai biruit meşteşugul celor potrivnici. Pentru aceasta, Sfinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: