Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 19 aprilie 2021

Joi, pe 22 septembrie, e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Unul dintre cei mai mari sfinți români este pomenit la data de 22 septembrie. Iată cine își serbează onomastica!

Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Sfântul Mucenic Teodosie

Biserica Ortodoxă face joi, pe 22 sepembrie, pomenirea unuia dintre cei mai mari sfinți români, sfânt supus la mari suferințe și prigoniri nedrepte. Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Sinod a hotărât canonizarea sa, care a avut loc la 5 octombrie 2002, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea. Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi a fost unul dintre cei mai importanți călugări creștini. 

Sfântul Mucenic Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea în aproprierea Mănăstirii Brazi din părinți răzeși urmași de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Părinții săi l-au dus la slujbele care se oficiau aici. La vârsta de 18 ani el a intrat ca frate la această mănăstire, iar metania de călugăr a primit-o la Mănăstirea Bogdana.  La vârsta de doar 18 ani, Teodosie a ales viaţa călugărească. El a primit metania la Mânăstirea Bogdana din judeţul Bacău. La acea vreme, era un monah evlavios, cu o inteligenţă ieşită din comun. Știa foarte bine Sfânta Scriptură si o parte dintre Scrierile Sfinţilor Părinţi. Apoi a fost ales Episcop la Rădăuţi, în anul 1669. Obişnuia să meargă destul de des la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mânăstirea Putna, unde ardea câte o candelă. În anul 1671, Sfântul Teodosie a fost trimis ca Episcop la Roman, unde a păstorit până în anul 1674, când a fost ales Mitropolit al Moldovei.

Sfântul a fost un monah evlavios și având și o inteligență deosebită, cunoscând Sfânta Scriptura și o parte din Scrierile Sfinților Părinți, a fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuți, unde mergea deseori la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, unde ardea permanent o candelă.

Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Pe 22 septembrie îl prăznuim pe Sfântul Teodosie de la Brazi, mare făcător de minuni, dar ziua e și a:

– Sfantului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni;

– Sfantului Foca, gradinarul;

– Sfantului Mucenic Isaac;

– Sfantului Martin;

– Sfantului Cuvios Cosma Zografitul si a 36 de cuviosi parinti de la Manastirea Zograful, din Muntele Athos;

– Sfantului Macarie de la Jabin;

Calendar ortodox 22 septembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Mucenic Teodosie

Iată ce rugăciune trebuie să rostiți joi, pe 22 septembrie. E vorba despre rugăciunea către Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi, pomenit joi în calendarul creștin ortodox. Rugăciunea pentru sănătate și viață ferită de toată răutatea pe care e bine să o rostească joi toți creștinii:

„Sfințite Ierarhe Teodosie, care de cununa mucenicească învrednicindu-te, prin tăierea cinstitului tău cap de către păgâni, pe când te aflai la Mănăstirea Brazi din Ținutul Vrancei, acum, împreună cu îngerii locuind, te bucuri de mărirea cea gătită sfinților, nu ne uita pe noi, păcătoșii, cei ce nădejde având în puterea ta de mijlocitor către Împăratul Hristos, ca unul ce stai înaintea tronului Sfintei Treimi, ție cu credință grăim unele ca acestea:

Bucură-te, că la Mănăstirea Brazi ai strălucit prin mucenicie!

Bucură-te, că acel loc al muceniciei tale s-a făcut cunoscut tuturor prin tine și, acolo, călugări și călugărițe s-au nevoit cu nevoința cea bineplăcută lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit între ctitori!

Bucură-te, că, pentru credința cea adevărată și pentru apărarea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lăsa pradă nelegiurii, ți-ai jertfit viața!

Bucură-te, că Dumnezeu a insuflat gând de evlavie ucenicilor tăi, și Lavrentie episcopul ți-a pus piatră de marmură deasupra cinstitului tău mormânt!

Bucură-te, că o căramidă pusă sub pătimitorul tău cap, cu numele Teodosie înscris pe ea, te-a făcut cunoscut urmașilor de peste ani!

Bucură-te, că trupul tău, căzut sub ascutișul sabiei celei sălbatice, s-a descoperit în vremurile cele mai de pe urmă!

Bucură-te, că te-ai învrednicit de proslăvire din partea lui Dumnezeu, Care a dat gândul cel bun ieroschimonahului Dimitrie spre a căuta în pământ, unde, săpând, a găsit piatra de marmură a mormântului tău și cărămida cu înscrisul de pe ea, pe care era așezat capul tău cel desprins de trup, ca și întreg trupul tău!

Bucură-te, că și prin moarte s-a arătat întreaga ta smerenie, căci capul așezat cu gura în jos pe cărămidă, arată că mereu ai avut fruntea plecată spre pământ, rugându-te cu căldură ca și vameșul: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului!”

Bucură-te, că prin rânduială dumnezeiască s-a făcut lucrarea de dezgropare a cinstitului tău trup, după mai bine de o sută cincizeci de ani și cu sobor de preoți în cântări duhovnicești a fost pus în paraclisul de taină din peștera Mănăstirii Brazi, unde se săvârșea Sfânta Liturghie până nu demult!

Fericindu-te pe tine, mult nevoitorule și mult răbdătorule Mucenice Teodosie, ne cucerim și zicem: Roagă-te pentru noi, cei ce facem cu dragoste pomenirea ta și ne întărim duhovnicește de lucrarea ta în pământul scumpei noastre Patrii și în ogorul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: