Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 iunie 2024. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocsi

Calendar ortodox 23 iunie 2024. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocsi

Rusalii. Sursă foto: antena3.ro

În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului, credincioșii ortodocși cinstesc marea sărbătoare a Rusaliilor, cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii. Această sărbătoare marchează unul dintre cele mai semnificative evenimente din calendarul creștin, reprezentând împlinirea promisiunii lui Iisus Hristos de a trimite un alt „Mângâietor” – Duhul Adevărului, care să îi învețe pe ucenici tot Adevărul.

Evenimentul biblic al Pogorârii Sfântului Duh peste apostoli are loc la zece zile după Înălțare, în ziua în care evreii serbau Cincizecimea, marcând primirea Legii pe Muntele Sinai de către Moise. Rusaliile sunt o zi de bucurie, marcând și întemeierea Bisericii creștine prin prezența Sfântului Duh. Conform scrierilor bisericești, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut pe apostoli de daruri, oferindu-le puterea de a vorbi în limbi străine și de a propovădui Evanghelia în toată lumea.

Calendarul Ortodox 23 Iunie 2024: Pogorârea Sfântului Duh

Sărbătoarea de Rusalii cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălțare și la 50 de zile după Paște. În 2024, Rusaliile sunt sărbătorite pe 23 și 24 iunie, aducând cu ele numeroase tradiții și obiceiuri în rândul credincioșilor ortodocși. În această perioadă, oamenii duc la biserică ramuri de tei sau nuc pentru a fi sfințite, apoi împodobesc cu ele intrarea în casă și ferestrele, protejând astfel locuința de spiritele rele.

În lumea satului tradițional, sărbătoarea Rusaliilor este marcată de mai multe obiceiuri și tradiții. De exemplu, în ziua de Rusalii, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiți. Totodată, nu spală și nu aruncă gunoiul din casă, pentru ca acesta să nu ajungă în mâncarea răposaților. De asemenea, credincioșii merg la cimitir pentru a așeza pe morminte flori și lumânări aprinse, fiind convinsă că cei adormiți își văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.

Rugăciunea Puternică către Sfântul Duh

O tradiție importantă de Rusalii este rostirea unei rugăciuni puternice către Sfântul Duh în dimineața zilei de sărbătoare. Aceasta rugăciune cere ajutorul și binecuvântarea Duhului Sfânt pentru a curăți sufletele și a ne face locaș Preasfintei Treimi. Este un moment de profundă evlavie și conectare spirituală pentru credincioși.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duh al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: