Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 septembrie 2021. Este sărbătoare pentru toți creștinii-ortodocși

Calendar ortodox 23 septembrie 2021. Este sărbătoare pentru toți creștinii-ortodocși

Calendar ortodox 23 septembrie 2021

Calendar ortodox 23 septembrie 2021. În această zi a lunii septembrie, creștinii ortodocși vor prăznui pomenirea zămislirii Sfântului slăvitului înaintemergătorului și Botezătorului prooroc Ioan. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie, Sfânta Muceniță Raida, fecioara, Sfintele Cuvioasă femei Xantipa și Polixenia, Sfântul Mucenic Nicolae Pantopolitul și Sfântul Mucenic Ioan din Coniță.

Calendar ortodox 23 septembrie 2021. Este sărbătoare pentru toți creștinii-ortodocși

Calendar ortodox 23 septembrie 2021. Potrivit creștin ortodox, în această zi se face pomenirea zămislirii Sfântului și Botezătorului prooroc Ioan. Aceasta sărbătoare a binevestit-o Arhistrategul Gavriil către proocul Zaharia, spunându-i: „Ascultata a fost rugaciunea ta„. Când Iisus Hristos se pregătea să se pogorască din Înaltul Cerului pentru a fi zămislit în chip feciorelnic, a vrut să vestească această Minune între Minuni printr0un care să îi semene fără a fi precum el.

Cu șase luni înainte ca Arhanghelul Gavriil să i se arate Maicii Domnului, acesta din urma se arata Marelui Prooroc Zaharia, în momentul în care intra în templul Domnului ca să tămîieze și să se roage pentru popor. „Nu-ti fie teama, Zaharie, rugile tale au fost ascultate, si femeia ta Elisabeta iti va darui un fiu pe care il vei numi Ioan. Vei avea multa bucurie si veselie, si multi se vor bucura de nasterea lui. Caci el va fi mare in fata Domnului, si se va umple de Duhul Sfint inca din sinul mamei sale”. Zaharia era bătrân, la fel și soția sa, așa că s-a îndoit pentru o clipă de această putere. Pentru necredința sa, Gavriil l-a înștiințat că va rămâne în muntenie până ce se va naște pruncul. Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zamislirea lui – 23 septembrie; nasterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; taierea capului – 29 august; prima si a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului sau – 25 mai.

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condac 1:

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Icos 1:

Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane prorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta, și cu fierbințeală și dragoste te măresc și zic către tine așa:
Bucură-te, stea de lumină purtătoare lumii;
Bucură-te, făclie strălucitoare a toată făptura;
Bucură-te, cădere de pierire demonilor;
Bucură-te, ridicarea pământenilor celor căzuți;
Bucură-te, lumina necuprinsă de ochii omenești;
Bucură-te, adânc mare văzut de gândurile credincioșilor;
Bucură-te, că tu ești povățuitorul mântuirii;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, dătătorule de bucurie al creștinilor;
Bucură-te, pierzătorul blestemului pământenilor;
Bucură-te, prin care se luminează făptura;
Bucură-te, prin care se gonește necazul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: