Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 august 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 25 august 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 25 august 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 25 august 2022. Este sărbătoare pentru creștini în această zi de joi. Iată ce sfânt este prăznuit în Biserica Ortodoxă.

Calendar ortodox 25 august 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos.

Doxologia.ro: „Sfântul apostol, bucurându-se, pătimea pentru Hristos, Domnul său, și fiind spânzurat pe cruce cu capul în jos, nu înceta a propovădui cuvântul lui Dumnezeu; pentru că pe cei credincioși îi întărea în credință, iar pe cei necredincioși îi sfătuia să cunoască adevărul și să se întoarcă de la întunericul cel diavolesc la lumina lui Hristos”.

Sfântul Apostol Bartolomeu s-a născut în Galaad. El și-a început propovăduirea Evangheliei Domnului în Siria și în Asia de Sus, avându-l alături pe Sfântul Apostol Filip, până când acesta a murit, apoi Sfântul Apostol Bartolomeu s-a îndreptat spre India. De acolo, el a ajuns în Arabia, în Armenia cea Mare și în Alvan, cetatea Armeniei, unde se spune că ar fi vindecat-o pe fiica împăratului de duhuri necurate, conform pravila.ro.

După ce ar fi săvârșit alte fapte asemănătoare, de vindecare, el a atras atenția păgânilor, a fost prins, chinuit și apoi a fost răstignit pe cruce cu capul în jos.

Istoria aducerii moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu. Creștinii armeni din cetatea Albanopolis i-au așezat trupul Sfântului Apostol Bartolomeu într-o raclă de plumb, care a continuat să săvârșească minuni, arată sursa menționată mai sus. Din această cauză, necredincioșii s-au înfuriat, au luat racla și au aruncat-o în mare, odată cu alte patru racle ale altor sfinți. Însă, Dumnezeu nu a îngăduit ca raclele să se scufunde în mare, astfel că acestea au plutit pe valuri. Racla cu moaștele Sfântului Bartolomeu a fost pescuită în sudul Italiei de Episcopul Agaton.

Calendar ortodox 25 august 2022. Ce sărbătoare este astăzi
Foto: Doxologia

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Bartolomeu

Troparul Sfântului Apostol Bartolomeu, glasul al 3-lea:

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut…

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai înainte-ştiutorul a toate şi Dumnezeu, mintea ta cea dumnezeiască văzând-o, te-a ales şi te-a împreunat cu ceata Apostolilor, Sfinte Bartolomeu prealăudate, cu harul luminând inima ta.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

La înălţimea faptelor bune suindu-te, cu limbă de foc insuflată, împărţită în chipul focului te-ai îmbogăţit, ca un Apostol al lui Hristos, prin venirea Mângâietorului, preamărite, uscăciunea păgânătătii şi deşertăciunea ai cheltuit-o.

Cântarea a 3-a. Irmos: Înflorit-a pustiul…

(…)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: