Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Sărbătoarea mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Sărbătoarea mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Marele Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Publie, Părintele Maris, Sfânta Muceniță Medula, Sfântul Cuvios Castin, Sfântul Cuvios Apolo, Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul și Sfântul Mucenic Auxentie.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Sărbătoarea mare pentru creștinii ortodocși

Sfântul Grigorie de Nazianz s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în vecinătatea cetății Nazianz. Tatăl său este convertiti la creștinism de soția sa Nona și ajunge ulterior episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie a studiat în Cezareeea Capadociei, în Cezareaa Palestinei și în școala Alexandriei Egiptului. În 357 părăsește Atena și revine acasă și primește taina Sfântului Botez și invitația Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înființase pe malul râului Iris în Pont.

Acesta ajunge la mănăstire și stă o perioada lungă, iar în timpul șederii sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei. Se întoarce acasă și este hirotonit preot de către tatăl său, împotriva voinței sale. După un timp se retrage în singurătate, timp în care a scris Apologeticus, o lucrare în care descoperă greutățile preoției și motivele pentru care s-a ferit să o primească. Revine la tatăl său pentru a-l ajuta să readucă pacea în comunitatea tulburată de semiarieni. După moarte tatălui, preia scaunul episcopal de Nazianz, dar nu pentru multă vreme. În 379, un grup de credincioși îi cere să vină la Constantinopol pentru a reorganiza Biserica de aici, persecutată și distrusă de aerieni.

O rudă de a sa îi dăruiește o casă, pe care o amenajează și o sfințește, cu hramul Anastasia, Învierea. În această biserică, el va ține cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. În 380, împăratul Teodosie l-a ales episcop de Constantinopol, iar în 383 s-a retras în Arianz. Aici și-a petrecut ultimii ani din viață, iar în 390 a trecut la cele veșnice.

Troparul Sfantului Grigorie de Nazianz

Fluierul cel pastoresc al Teologiei tale a biruit trambitele ritorilor; ca tie, celui ce ai incercat adancurile Duhului, ti s-au adaugat si frumusetile Cuvantului. Ci roaga pe Hristos Dumnezeu, parinte Grigorie, sa mantuiasca sufletele noastre.

Rugăciune către Sfântul Grigorie de Nazianz

Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat. Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat. Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: