Redactia.ro

Calendar ortodox 25 ianuarie 2025: Zi cu cruce neagră. Rugăciunea către Sfântul Ierarh al lui Hristos care îi ajută pe cei în cumpănă

Sustinut de
Calendar ortodox 25 ianuarie 2025

Pe 25 ianuarie, Calendarul Ortodox îl pomenește pe Sfântul Grigorie de Nazianz, cunoscut și ca Grigorie Teologul. Acesta este unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății, recunoscut pentru ajutorul grabnic pe care îl oferă celor care se află în fața unor decizii dificile. Rugăciunile adresate Sfântului Grigorie sunt considerate deosebit de puternice, mai ales în această zi de sărbătoare.

Sărbători religioase 25 ianuarie 2025

  • Ortodoxe: Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul)
  • Greco-catolice: Sfântul Grigore din Nazianz; Sfântul Bretanion, episcop de Tomis
  • Romano-catolice: Convertirea Sfântului Paul, apostol; Sfântul Bretanion, episcop de Tomis

Cine a fost Sfântul Grigorie de Nazianz

Sfântul Grigorie s-a născut într-o familie de aristocrați în Capadocia, în apropierea cetății Nazianz. Tatăl său era episcop, iar Grigorie a primit o educație aleasă, studiind la Atena timp de 10 ani. Acolo a legat o prietenie strânsă cu Sfântul Vasile cel Mare, relație care avea să influențeze profund viața sa.

După terminarea studiilor, Grigorie a fost botezat și a petrecut o perioadă în mănăstirea ridicată de Sfântul Vasile, unde a colaborat la redactarea Filocaliei. Întors acasă, a fost hirotonit preot împotriva voinței sale de către tatăl său, fapt care l-a determinat să scrie lucrarea Apologeticus, în care descrie dificultățile preoției, potrivit crestinortodox.ro.

În anul 374, după moartea tatălui său, Grigorie a devenit episcop de Nazianz, însă a ocupat această funcție pentru scurt timp. În 379, a fost chemat la Constantinopol pentru a reorganiza Biserica, distrusă de arieni. Ulterior, împăratul Teodosie l-a numit episcop al capitalei, dar, din cauza contestărilor, Sfântul Grigorie s-a retras la Nazianz, dedicându-și ultimii ani vieții contemplative. A trecut la cele veșnice între anii 389-390.

Rugăciunea către Sfântul Grigorie pentru luminarea minții

Credincioșii obișnuiesc să rostească rugăciuni către Sfântul Grigorie de Nazianz în momentele de cumpănă, cerându-i ajutor pentru a lua decizii corecte și pentru a primi înțelepciune divină. Iată care este una dintre cele mai puternice rugăciuni de rostit în această zi:

„Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea.

Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit.

Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.

Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.

Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.

Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”

De ce este importantă această zi

Credincioșii văd în Sfântul Grigorie un sprijinitor al celor aflați la răscruce de drumuri. Este cunoscut pentru înțelepciunea sa profundă și pentru scrierile teologice, fiind numit „teolog” datorită capacității sale de a explica tainele Sfintei Treimi.

În această zi de sărbătoare, rugăciunile adresate lui sunt o modalitate de a cere sprijin divin pentru a depăși încercările vieții. Mulți cred că Sfântul Grigorie oferă alinare și răspunsuri clare celor care îl cheamă în ajutor.

Pe lângă pomenirea Sfântului Grigorie, romano-catolicii celebrează Convertirea Sfântului Paul, o sărbătoare ce amintește momentul în care apostolul Pavel s-a convertit la creștinism. În aceeași zi, este pomenit și Sfântul Bretanion, episcop de Tomis, recunoscut pentru apărarea dreptei credințe.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: