Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 mai 2022. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 25 mai 2022. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 25 mai 2022

Calendar ortodox 25 mai 2022. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 25 mai a treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul. Din Sfânta Scriptură aflăm că Iord, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorului. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Celestin și Sfântul Cuvios Olvian.

Calendar ortodox 25 mai 2022. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 25 mai. Din Sfânta Scriptură aflăm că Irod, aflat la un ospăt prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiana, care este soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiana a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și a cerut de la aceasta capul Botezătorului ca răsplată. Pentru că se temea ca Botezatorul ar putea invia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul acestuia a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Conform tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintai aflare a sfântului cap. După un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, și lepădand poziția socială și toată desertăciunea acestei lumi. Capul Sfântului Ioan Botezatorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesei, l-a așezat în biserica din această cetate. În timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urma aflate a cinstitului cap.

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în această zi de sărbătoare

Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia.

Amin”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: