Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Ce sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Creștinii ortodocși o prăznuiesc duminică, 25 septembrie 2022, pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul și Sfântul Pafnutie anahoretul.

Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Sfânta Cuvioasă Eufrosina

„Sfânta Cuvioasă Eufrosina se nevoia în rugăciune cu post și priveghere, ziua și noaptea, slujind lui Dumnezeu în curățenia inimii, încât se minuna mai marele ei, fericitul Agapet”, a relatat Doxologia.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. Aceasta a fost rodul stăruinței către Dumnezeu a părinților ei, care i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după mult timp. La 12 ani, Eufrosina a rămas fără mamă, iar la 18 ani, nevrând să se căsătorească, a părăsit casa părintească, îmbrăcată în haine bărbătești și a intrat într-o mănăstire de monahi.

Starețul a primit-o și a trimis-o la părintele Agapit. Până la 38 de ani, Sfânta Eufrosina a trăit în această mănăstire, dobândind o viață duhovnicească, fără să știe cineva că, de fapt, este femeie. S-a întâmplat ca tatăl acesteia să vină la mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești. Starețul i-a îndrumat pașii către Eufrosia, care în tot acest timp era strigată monahul Smaragd.

Recunoscându-și tatăl, care i-a spus că fiica ei a dispărut, Eufrosina l-a sfătuit să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica. Aceasta i-a spus tatălui ei să revină la mănăstire peste trei zile. Când acesta a venit, Eufrosina se afla pe patul e moarte. Atunci i-a mărturisit lui Pafnutie că este fiica lui, iar după moartea acesteia, bărbatul a decis să îmbrace el însuși haina monahală, trăind în această mănăstire până la sfârșitul vieții.

Canon de rugăciune către Cuvioasa Eufrosina

Canon de rugăciune către Cuvioasa Eufrosina, conform doxologia.ro.

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Calul şi pe călăreţ i-a înecat în Marea Roşie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruinţă.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminează-mă cu lumina rugăciunilor tale, preacinstită, pe mine care astăzi laud sfânta şi cea cu adevărat vrednică de laudă, cu cântări de Dumnezeu veselitoare, pomenirea ta, ceea ce porţi numele Dumnezeieştii veselii.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind numai de Dumnezeiasca frumuseţe a lui Hristos şi îndulcindu-te cu ale Lui fără de materie frumuseţi, ai urât frumuseţea trupului, mărită, îndeletnicindu-te cu Dumnezeieştile priviri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ceea ce eşti mireasă înfrumuseţată cu podoabele virtuţilor, te-ai logodit cu Domnul Cel Adevărat Frumos întru podoabă, Sfântă Eufrosina, părăsind pe logodnicul cel vremelnic şi toată veselia vieţii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu totul este Dorire şi Îndulcire şi Viaţă, Cel Ce, pentru prisosul bunătăţii, a Răsărit din tine, Fecioară Preacurată. Pe Acela roagă-L să mă mântuiască pe mine, cel ce neîncetat te fericesc pe tine.

(…)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: