Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată

Calendar ortodox 26 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată

Calendar ortodox 25 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată

Calendar ortodox 26 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată. Îi pomenim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis, Sfânta Glafira; Sfânta Cuvioasă Iusta și Sfântul Cuvios Nestor.

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei în timpul domniei împăratului Liciniu. Împăratul era căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina. Bărbatul a îndrăgit-o foarte tare pe una dintre slujnicele soției sale și anume fecioara Glafira. Slujnica i-a mărturisit totul stăpânei sale, iar aceasta a trimis-o departe la Mânăstirea unde Sfântul Mucenic Vasile slujea. A fost întâmpinată cu bunătate de toți creștii din cetate. A dăruit toți banii primiți de la împărăteasă. Când a aflat împăratul unde se afla feblețea sa a poruncit ca atât fecioara cât și Sfântul să fie aduși în fața sa.

Între timp, Glafira a murit și în fața împăratului a ajuns doar episcopul Amasiei. Sfântul Vasile a fost supus la numeroase chinuri și a sfârșit prin decapitare. Capul său a fost aruncat în mare, iar trupul Sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia pentru îngropare.

Troparul Sfantului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei

Îndreptător credinței și chip blandeților, învățător infrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Vasile, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Istoria Apostolului Toma

Deși unele persoane se grăbesc să pună la îndoială credința Apostolului Toma, cuvintele sare arată de el nu avea inima fariseilor. Atunci când ceilalți apostoli i-au mărturisit că l-au văzut pe Domnul înviat cuvinetele sale au fost: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”. Acest ”dacă” dovedește urma sa de îndoială. Dacă nu ar fi crezut ar fi spus: ”Puteți să-mi spuneți tot ce vreți și să-mi arătați orice, eu nu voi crede niciodată„.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: