Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Sfântul care a ridicat mănăstirea Tismana

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Sfântul care a ridicat mănăstirea Tismana

Calendar ortodox 26 decembrie 2020

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

Sfântul Cuvios Nicodim a fost din Serbia de astăzi, el fiind la origine macedo-român. După ce și-a terminat studiile, el a fost atras de viața monahală și a ajuns la mănăstirea Hilandar, de pe Sfântul Munte Athos.

În anii 1300, el ridică o biserică din piatră cu hramul Sfântul Antonie cel Mare, dar și chilii pentru călugări.apoi, pe valea pârâului Tismana, Sfântul Cuvios Nicodim ridică o mănăstire, care va purta același nume.

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Ce rugăciune se rostește azi

Troparul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, glasul 1:

Celui ce a răsărit din Fecioara, Mai-marelui păstorilor, ca o oaie de turmă ai urmat, Părintele nostru Nicodim. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunile te-ai făcut lucrător sfinţit de cele cereşti, tămăduind sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Pentru aceasta grăim: slavă

Celui ce te-a preaslăvit pe tine; slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce a arătat tuturor prin tine îndreptare.

Condacul 1

Arătătorului nostru de cele cereşti şi grabnic folositor, cele de laudă aducem ţie noi, robii tăi, ca unui mare ocrotitor; şi ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, izbăveşte-ne pe noi dintru toate nevoile, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Părinte Nicodim, făcătorule de minuni!

Condacul al 2-lea

Râvnitor al vieţii îngereşti din copilărie te-ai arătat, Părinte Nicodim; şi mergând în Sfântul Munte, te-ai dedat la cele mai aspre nevoinţe monahiceşti, încât se mirau toţi sihaştrii Athosului de văpaia dragostei dumnezeieşti ce ardea întru tine, şi slăvind pe Dumnezeu, cântau: Aliluia!

Condacul al 3-lea

Întâistătător al marilor lavre athonite fiind, Preacuvioase Părinte, chip al nevoinţelor duhovniceşti te-ai arătat; iar noi pe tine ocrotitor avându-te, cântăm Domnului cu bucurie: Aliluia!

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Ce mai sărbătoresc creștinii

Tot pe data de 26 decembrie, creștinii ortodocși mai serbează alte două sărbători importante, și anume: Soborul Maicii Domnului, dar și pe Sfântul Eftimie Mrturisitorul, Episcopul Sardelor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: