Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru toți românii: ce e interzis de Sfântul Dumitru

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru toți românii: ce e interzis de Sfântul Dumitru

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. În fiecare an, în această zi sfântă este sărbătorit Sfântul Dumitru, un moment foarte important pentru toți românii. Iată ce e interzis de Sfântul Dumitru.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru 2021 este una dintrele cele mai importante celebrări ale bisericii, care marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii, conform tradițiilor din popor. Se mai spune că, în sfânta zi în care este pomenit Sfântul Dumitru, caldura va intra în pământ. Iar gerul începe să se resimtă din ce în ce mai aprig.

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare mare: ce e interzis de Sfântul Dumitru

Așa cum o spune și tradiția, în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă.

În Oltenia, oamenii spun că doar dacă tradițiile sunt respectate, vom fi protejați de necazuri și primejdii în următoarea perioadă. Femeile trebuie să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate.

Gospodarii trebuie să aibă grijă de animale în ziua sfântă de Sfântul Dumitru, pentru a le proteja de lupi în timpul anului, conform calendarulortodox.ro. Totodată, trebuie tunsă coama cailor care au până în trei ani, că să aibă păr frumos și sănătos.

Însă când vine vorba de părul oamenilor, de Sfântul Dumitru e interzis să folosești pieptănul, ca să nu atragi necazuri și primejdii.

O altă tradiție din străbuni, chiar în Ajunul sărbatorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri pentru a fi sănatoși copiii tot anul! Focul alungă fiarele și încălzește pe cei adormiți. Și când focul se stinge, țăranii iau unul din cărbunii din foc și-l aruncă în grădină, ca să aibă parte de pământ roditor!

Toate datoriile trebuie plătite până de Sfântul Dimitrie, pentru a ne merge bine tot anul viitor.

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. De Sfântul Dumitru, păstorii află cum va fi iarna

Sfântul Dumitru este considerat și ocrotitorul păstorilor. În această zi sfântă, ciobanii află cum va fi iarna. Ei își pun cojocul in mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una blândă. Dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi una grea, conform creștinortodox.

În zona Olteniei, se spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri.

Citeste si: Ce se mănâncă de Sf. Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021

În ziua sfântă de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir se taie si coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumoasa. Totusi, de Sfantul Dumitru nu trebuie folosit piaptanul. Altfel vei atrage asupra ta necazuri si primejdii.

Totodată, în unele regiuni, unii taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Rugăciune către Sfântul Dumitru pentru vindecare

Iată rugăciunea către Sfântul Dumitru, pe care credincioșii o pot spune și pentru vindecare.

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: