Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox, 27 decembrie. În a treia zi de Crăciun îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan

Calendar ortodox, 27 decembrie. În a treia zi de Crăciun îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan

Calendar ortodox, 27 decembrie.

Calendar 27 decembrie 2020. Este mare sărbătoare în această zi, pentru că, pe lângă celebrearea celei de-a treia zile de Crăciun, românii care poartă numele de Ștefan, Ștefania, Ștefana, Ștefăniță sau Ștefănel, își serbează ziua onomastică.

Calendar 27 decembrie 2020. Este sărbătorit Sfântul Ștefan

Ziua de 27 decembrie este dedicată în calendarul ortodox Sfântului Apostol Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.

Despre Sfântul Ștefan se spune că ar fi fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. Acesta îi lumina pe oameni cu privire la tainele credinței creștine și explicându-le cât de mare este Dumnezeu, care și-a trimis însuși Fiul pe pământ, pentru ca omenirea să scape de tot răul pe care ea însăși îl provocase. Iudeii cei răi, care erau învățați să își ucidă prorocii, l-au ucis pe Sfânt cu pietre. În timp ce era ucis, el spunea „Doamne, Iisuse, primește sufletul meu!” şi „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”.

Moaștele Sfântului Apostol Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan au fost descoperite de un preot pe nume Lucian, în urma unui cutremur.

Calendar 27 decembrie 2020. Canon de rugăciune către Sfântul Ștefan

Troparul Sfântului Apostol Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Glasul 4

Încununatu-s-a creştetul tău cu diademă împărătească, pe urma luptelor pe care le-ai pătimit pentru Hristos Dumnezeu, luptătorule cel dintâi printre mucenici. Că vădind nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău, de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L totdeauna pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântul Apostol Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Glasul 3

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Stăpânul nostru, ieri a venit la noi cu Trup, iar astăzi sluga Lui a ieşit cu totul din trup; ieri Împăratul nostru S-a născut cu Trup, astăzi sluga cu pietre este ucisă; că pentru Dânsul se şi sfârşeşte întâiul mucenic şi Dumnezeiescul Ştefan.

Rugăciunea către Sfântul Ștefan ce trebuie rostită

Sfinte mare mucenice al lui Hristos Stefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu că să împace lumea, și să depărteze de la noi pe tot vrăjmașul cel pornit asupra noastră, prin mania lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Sau cel nou ales, că prin rugăciunile tale fiind mântuiți, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe ține să te mărim în vecii vecilor. Amin!

Calendar 27 decembrie 2020. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Sfântul Teodor Mărturisitorul şi fratele lui Cuvosul Teofan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: