Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 februarie 2020. Sfântul Cuvios Procopie și Sfântul Talaleu

Calendar ortodox 27 februarie 2020. Sfântul Cuvios Procopie și Sfântul Talaleu

Calendar ortodox 27 februarie 2020. Sfântul Cuvios Procopie și Sfântul Talaleu

Calendar ortodox 27 februarie 2020. Sfântul Cuvios Procopie și Sfântul Talaleu. Sărbătoare importantă pentru credincioși în această zi.

Calendar ortodox 27 februarie 2020. Sfântul Cuvios Procopie și Sfântul Talaleu

Potrivit creștin ortodox, Sfântul Procopie Decapolitul a fost un călugăr care s-a împotrivit celor care se închinau la idoli. Acesta a făcut minuni în timpul cât a trăit. Acesta era din regiunea situată lângă Marii Galileii. Sfântul Procopie s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul.

În tinerețe, el se dărui vieții de nevoință și împlini toate ostenelile rânduite spre curățirea inimii și ridicarea sufletului către Dumnezeu.

Când rău credinciosul împărat Leon Isaurul porni prigoana împotriva icoanelor și a închinătorilor ei, sfântul Procopie de ridică spre apărarea lor. El arătă că cinstirea icoanelor nu este închinare la idoli, de vreme ce creștinii știu că, închinându-se înaintea icoanelor, nu se închină materiei lipsite de viață, ci sfinților vii ce sunt pictați pe icoane.

Pentru aceasta sfântul Procopie fu prins, chinuit cumplit, biciuit și strujit cu dinți de fier.

Troparul Sfântului Procopie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însuțit roditoare. Și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Talaleu

Sirian de origine, sfântul Talaleu, a fost un mare nevoitor din prima jumatate a veacului al VI-lea. Initial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lîngă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir. În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferința. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini