Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 mai 2022. Sărbătoare mare pentru români. Ce sfânt este pomenit de Bisericile Ortodoxe

Calendar ortodox 27 mai 2022. Sărbătoare mare pentru români. Ce sfânt este pomenit de Bisericile Ortodoxe

Calendar ortodox 27 mai 2022. Vineri, 27 mai, este sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși. În această zi, Bisericile Ortodoxe îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Rusul. Tot vineri, 27 mai, se mai face pomenirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, Sfinților Mucenici Terapont și Eladie, Sfântului Mucenic Evsevlot, Alpie și Sântului Beda.

Calendar creștin ortodox 27 mai 2022. Sărbătoare mare pentru români. Ce sfânt este pomenit de Bisericile Ortodoxe

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. A participat ca soldat în războiul rușilor împotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului și vândut unui ofițer superior turc, scrie crestinortodox.ro.

Tinerii luați prizonieri în acea zonă, au ales sa renunțe la credința în Hristos și s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul prietenilor săi. El a răbdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor. A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște momentul trecerii sale la cele veșnice.

Preotul care l-a împărtășit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtășanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. După ce s-a împărtășit, a trecut la cele veșnice, în anul 1730. Mai târziu, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care îl împărtășise în fiecare sâmbătă, și i-a descoperit că trupul sau este întreg și neputrezit.

Preotul a luat sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul și le-a așezat în Biserica „Sfântul Gheorghe”. În 1832, Osman Pasa a jefuit biserica „Sfântul Gheorghe” și a aruncat în foc moaștele Sfântului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se răzbune pe creștini. Trupul Sfântului s-a mișcat, în mijlocul flăcărilor, dar nu a ars.

I-a rămas numai o negreala de la jar și de la fum. Negreala care se păstrează și astăzi ca mărturie a întamplării de atunci. După anul 1922, moaștele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraș Procopie, potrivit crestinortodox.ro.

O minune a Sfântului Ioan Rusul

„Intr-o vreme, stapanul turc a hotarat sa faca un pelerinaj in orasul Mecca. La cateva zile dupa plecarea lui, sotia a pregatit o masa la care a invitat rudele si prietenii sotului, spre a se ruga pentru buna intoarcere a acestuia. Printre mancaruri se afla si un pilaf care ii placea foarte mult turcului, iar stapana i-a zis lui Ioan:
– Cat de bucuros ar fi fost stapanul tau daca ar fi fost aici si ar fi gustat din acest pilaf!

Atunci, Sfantul Ioan a cerut o farfurie cu pilaf spunand ca o va trimite stapanului sau la Mecca. Toti au ras, dar stapana a poruncit sa i se dea o farfurie cu pilaf, gandind ca vrea sa o manance sau sa o dea vreunui sarac. Sfantul a luat farfuria si, mergand in staul, a ingenuncheat si s-a rugat din adancul inimii.

Cerand acest lucru cu smerenie si neindoindu-se deloc, Domnul l-a ascultat, iar farfuria a disparut din fata ochilor sai. Apoi, fericitul s-a intors la masa si a spus ca a trimis pilaful. Toti invitatii au ras de cuvintele sfantului. Peste cateva zile, stapanul s-a intors acasa, aducand cu sine si farfuria de arama, spre uimirea tuturor din casa. Apoi a povestit:
– In ziua in care ati facut ospatul pentru intoarcerea mea, cu bine s-a petrecut un lucru nemaipomenit. Intorcandu-ma seara in odaia mea pe care o lasasem incuiata, am gasit aceasta farfurie plina cu pilaf. Uitandu-ma uimit la ea si neintelegand, am zarit cu si mai mare uimire numele meu batut pe marginea farfuriei, asa cum avem pe toate vasele.

Cu toata nedumerirea mea, m-am asezat si am mancat pilaful care era foarte gustos. Si iata, am adus farfuria si vad acum ca este intr-adevar a noastra. Dar nu pot intelege cum a ajuns tocmai la Mecca. Atunci toti au fost cuprinsi de spaima, iar sotia i-a povestit totul. Vestea despre minunea Sfantului Ioan s-a raspandit repede si nimeni nu mai indraznea sa il supere cu ceva.”, scrie crestinortodox.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: