Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 februarie 2021. Cui trebuie să îi spune „La mulți ani”

Calendar ortodox 28 februarie 2021. Cui trebuie să îi spune „La mulți ani”

Calendar ortodox 28 februarie 2021

Calendar ortodox 28 februarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta. Iată ce mare sfânt este sărbătorit pe această dată.

Calendar 28 februarie 2021. Ce sărbătoresc creștinii în ziua aceasta

Sfântul Vasile Mărturisitorul a trăit în ținutul Decapolis ,acesta fiind și locul în care a trăit și Sfântul Procopie, sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe data de 27 februarie. Aceștia au trăit în timpul împăratului Leon Isaurul. De altfel, cei doi au trăit la aceeași mănăstire și au suferit în aceeași temniță din cauza acestui împărat.

Sfântul Vasile s-a retras din tot ceea ce însemna viața lumească și a mers la această mănăstire din regiunea celor 10 cetăți, aceasta fiind de fapt traducerea cuvântului Decapolis. Acesta simțea nedreptatea adusă de iconoclaștii eretici și împreună cu Sfântul Procopie, dar și cu alți susținători ai ortodoxiei, aceștia un început să propovăduiască împotriva ereziei și a învățăturilor acesteia. Astfel nu a durat mult până când împăratul a aflat despre faptele lor și i-a aruncat în temniță. Într-un final, ei au reușit să scape din temnița în care au fost închiși în momentul în care împăratul tiran s-a stins din viață. Apoi, ei s-au întors la viața lor așa cum o cunoșteau: la rugăciune, la nevoință și mai ales la îndrumarea oamenilor care doreau să știe adevărul. Și-a trăit viața până la adânci bătrâneți și a decedat în jurul anului 750.

Calendar 28 februarie 2021. Ce rugăciune trebuie rostită

Troparul Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Vasile. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Calendar 28 februarie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul

Glasul a 2-lea.

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

De sus primind Dumnezeiasca descoperire, ai ieşit, înţeleptule, din mijlocul tulburărilor; şi cuviincios sihăstrind, ai primit lucrarea minunilor şi a tămăduirii bolilor prin har, Sfinte Vasile Preafericite şi Preasfinţite.

Calendar 28 februarie 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 28 februarie în calendarul ortodox din 2021, mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Iată ce creștini mai sunt cinstiți în ziua aceasta:

Sfântul Mucenic Nestor, Episcop de Maghid;

Şase sfinţi mucenici din Egipt;

Sfântul Varsos episcopul Damascului;

Sfântul Mucenic Avrichiu;

Sfânta Muceniţă Chirana din Tesalonic;

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: