Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 29 septembrie 2024. Sărbătoare mare pentru toți românii! Rugăciunea pe care e musai să o rostești

Calendar ortodox 29 septembrie 2024. Sărbătoare mare pentru toți românii! Rugăciunea pe care e musai să o rostești

Duminică, 29 septembrie 2024, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Chiriac Sihastrul. În plus, în această zi se face pomenirea Sfintilor 150 de Mucenici din Palestina; Sfintei Mucenite Petronia; Sfintei Mucenite Gudelia; Sfantului Mucenic Casdon si Casdoas.

Cine a fost Sfântul Chiriac Sihastrul

Pe 29 septembrie 2024, calendarul ortodox marchează pomenirea Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul, o figură importantă în tradiția creștină ortodoxă. Sfântul Chiriac s-a născut în anul 448, în cetatea Corintului, în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Tatăl său, Ioan, era preot al bisericii din Corint, iar mama sa se numea Evdochia.

De tânăr, Chiriac a ales calea ascetică și s-a dedicat unei vieți de nevoințe spirituale. La vârsta de 18 ani, a părăsit Corintul și a mers la Ierusalim, unde a devenit ucenic al monahilor pustnici. A trăit în pustiu, ducând o viață de rugăciune, post și retragere, fiind cunoscut pentru înțelepciunea și răbdarea sa.

Sfântul Chiriac este cinstit în Biserica Ortodoxă pentru sfințenia vieții sale și pentru darul de a face minuni. El a rămas un exemplu de smerenie și ascetism, învățându-i pe ceilalți să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune și pocăință. Moaștele sale sunt venerate de credincioși, iar pomenirea sa anuală este un prilej de reflecție asupra valorilor spirituale și a importanței vieții monahale în tradiția ortodoxă.

Rugăciunea pe care să o rostești în această zi

„Cântare să înălțăm, popoare, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a izbăvit din robie pe Israel, cântare de biruință cântându-I și grăind: să cântăm Ție Unuia, Stăpânului!

Ca să laud după vrednicie pe Cuviosul Chiriac, laudă de Dumnezeiască cunoștință și de daruri dă-mi mie, Hristoase, prin rugăciunile lui. Că Tu ești Comoara învățăturilor celor înțelepte și mai presus de cuvânt.

Primindu-mă cu voie bună pe mine, care aduc ție acum laudă, Fericite Chiriac, roagă-te lui Hristos să mă împărtășesc de Dumnezeiasca Rază de Lumină și să câștig mântuirea cea adevărată.

Biruit-ai pe stăpânii întunericului, părinte, întărindu-te cu puterea cea tare a Stăpânului, Preafericite Chiriac! Și mergând după urmele Lu, ai ajuns la odihna cea de sus.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Arătat-ai pe pământ râvnă asemenea cu îngerii și tot cugetul trupului l-ai supus Duhului Celui Purtător de viață. Pentru aceasta acum dănțuiești împreună cu ei în ceruri, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Chiriac. Amin!”.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: