Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 3 iulie. Ce sfânt este prăznuit duminică

Calendar ortodox 3 iulie. Ce sfânt este prăznuit duminică

Sfântul Mucenic Iachint, originar din Cezareea, în Capadocia, a fost crescut într-o familie creștină. Împăratul Traian l-a făcut pe băiat șambelan al său, fără să știe că era un creștin ascuns.

Martirul Iachint din Cezareea

Într-o zi, în timp ce împăratul și anturajul său aduceau jertfe idolilor, tânărul Iachinta rămas la palat, s-a închis într-o cămăruță și s-a rugat cu fervoare Domnului Iisus Hristos. Unul dintre servitori l-a auzit rugându-se și l-a denunțat împăratului. Acesta a spus că, deși lui Iachint i s-a încredințat o poziție imperială, el nu cinstea zeii romani și se ruga în secret lui Hristos.

Iachint a fost adus la proces în fața lui Traian, care a încercat să-l convingă să se lepede de Hristos și să jertfească idolilor surdo-muți, dar sfântul martir a rămas neclintit și a declarat că este creștin. A fost biciuit și aruncat în închisoare, unde singura hrană care i s-a dat a fost ceea ce fusese deja oferit idolilor (carnea adusă ca jertfă). Ei sperau că va fi copleșit de foame și de sete și o va mânca. Sfântul Iachint nu a mâncat mâncarea și a murit după treizeci și opt de zile. Când au venit să îl tortureze din nou, i-au găsit trupul mort.

Temnicerul a văzut doi îngeri în celulă. Unul dintre ei a acoperit trupul sfântului cu propria haină, iar celălalt i-a pus pe cap o coroană de slavă.

Iachint, în vârstă de doisprezece ani, a suferit pentru Hristos în anul 108 în orașul Roma. Mai târziu, moaștele sfântului au fost transferate în Cezareea.

Rugaciune 3 iulie

„Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre si implineste dorintele, Hristoase Dumnezeule.

Părăsind mărirea cea pământească, ai moştenit slava cea cerească, fiind pururea împreună cu Stăpânul tuturor, purtătorule de cunună, mucenice mărite.Îmbrăcându-te de la Dumnezeu cu putere nebiruită, ai înfruntat pe tiranul cel fără de minte, purtătorule de Dumnezeu.

De chinurile celor fără de lege pătimind mucenicul, se bucura; şi, întărindu-şi cugetul cu patima Celui fără de patimă, fără a fi înspăimântat de cei fără de minte, mergea către Dătătorul de nevoinţe.

Făcutu-te-ai cinstită piatră de mult preţ a Bisericii, păstrată în cămările cele cereşti şi ai înfruntat pe cei ce se închinau la pietre. Pentru aceasta, ai băut paharul muceniciei, Mucenice Mărite Iachint; iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Amin!”, potrivit „credindumnezeu.com”.

Tot astăzi, se pomenesc

  • Sfântul Anatolie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfinții Mucenici Teodot si Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot si Golinduh;
  • Sfinții Mucenici Marcu si Mochian.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: