Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. În această zi, numită şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor, este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfiinţite. 

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox este marcată de Sâmbăta Morţilor. Această sărbătoare dă startul celor șapte Sâmbete ale Morților.

În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecați, creștinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei trecuți la domnul. Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și “Moșii de iarnă” sau “Sâmbătă morților”. În această zi în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în aceasta zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să îi ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

Calendar ortodox 30 octombrie 2021.  Ce trebuie să facă oamenii neapărat la mormântul rudelor

În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, placintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Cei batrani își aduc aminte ca Moșilor de iarna li se mai spunea și Moșii de piftii și sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi în care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: