Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Calendar ortodox 4 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Cine a fost Sfantul Andrei Criteanul

Calendar ortodox 4 iulie 2021. În fiecare an, pe data de 4 iulie, este sărbătorit Sfântul Andrei Criteanul. Acesta a avut un rol important în răspândirea credinței față de Dumnezeu.

Calendar ortodox 4 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Calendar ortodox 4 iulie 2021. Sfântul Andrei Criteanul nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, sărbătorit pe 17 octombrie și care a murit pe o cruce în formă de X. Sfântul Andrei Criteanu este cel care a scris Canonul cel Mare din Triod, format din 250 de tropare și care se citește de două ori în Postul Mare.

Sfântul Andrei Criteanul în jurul anului 660 în Damasc. O minune s-a produs în viața lui, când era copil. Până la vârsta de 7 ani, el nu a putut vorbi, dar după ce a luat Sfânta Împărtășanie, Sfântul Andrei Criteanu a scos primele cuvinte. Mai târziu, la vârsta de 15 ani devine calugar la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, iar odată cu trecerea timpului, devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

Sfântul Andrei Criteanul s-a stins din viață pe data de 4 iulie, în jurul anului 740, în insula Lebos. Tot el a scris și Canonul de Pocăință față de Iisus Hristos si Canonul Rânduielii la Ieșirea Sufletului.

Rugăciune către Sfântul Andrei Criteanul

Iată ce rugăciune poți citi, zilnic, față de Sfântul Andrei Criteanul: ”Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Andrei Criteanul, glasul al 4-lea: Pustniceşte mai înainte pedepsindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor cele netrupeşti le-ai pierdut cu arma Crucii, întru tot fericite; şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbră­cat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Pentru amân­două acestea te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Andrei, pururea lăudate.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut…Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.Robindu-ţi bărbăteşte pa­timile trupului, părinte, sub cuget, ca unul ce eşti numit cu numele bărbăţiei, ai biruit cruzimea tiranilor şi ai pătimit după Lege. Pentru aceasta, adunându-ne cu credinţă, toţicu un glas pe tine te fericim.Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înfierbântându-te ca un jă­ratec înţelegător, cu înfierbântarea Dumnezeiescului Duh, ai topit îngheţul patimilor şi cu pâraiele sângiurilor ai stins fo­cul cel străin al necredinţei, Sfinte Mare Andrei, Mărturisitorule, de Dumnezeu fericite. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Legându-te cu dragostea lui Hristos, părinte, din tinereţe cu bucurie luându-ţi Crucea, I-ai urmat Lui, lepădându-te de sine-ţi prin pustnicie, prin mărturisire şi prin desăvârşită luptă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).Fiindu-mi îngreunat sufletul totdeauna cu somnul lenevirii, alerg către sprijinirea ta, Prea­curată Maică Fecioară; deşteaptă-mă către privegherea pocăinţei, izbăvindu-mă atunci de chinul cel veşnic”, citește continuarea pe doxologia.ro.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: