Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 4 iulie. Ce sfânt este prăznuit. Mulți îi poartă numele

Calendar ortodox 4 iulie. Ce sfânt este prăznuit. Mulți îi poartă numele

Sfântul Andrei din Ierusalim s-a născut în jurul anului 660, Damasc, Siria și a decedat în insula Lebos, la 4 iulie 740. 

Sfântul Andrei din Ierusalim este prăznuit la 4 iulie

Acesta nu a vorbit pânaăla vârsta de 7 ani. Într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început sa vorbească cu o abilitate nemaiîntâlnită, iar când avea 15 ani s-a deplasat la Ierusalim, unde a devenit călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. De la mănăstirea sa din Ierusalim a fost trimis la Constantinopol (Istanbulul modern), unde a devenit diacon al Sfintei Sofia. După câțiva ani a devenit secretar al patriarhului de Ierusalim. Acesta a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni.

În jurul anului 700 a fost Arhiepiscop de Gortyna, Creta, considerat de Biserica greacă drept unul dintre cei mai mari scriitori de imnuri. Sfântul Andrei a luat parte la Sinodul de la Constantinopol (712), unde a aderat la Monotelitism

Rugăciunea închinată Sfântului Andrei din Ierusalim

„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 4 iulie, când îl sărbătorim pe Sfântul Andrei din Ierusalim, relatează „Fanatik”.

Ce sfinți se mai sărbătoresc pe 4 iulie

  • Potrivit Calendarului Ortodox, pe data de 4 iulie se mai pomenesc:
  • Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfântului Simeon;
  • Sfântului Andrei Rubliov;
  • Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;
  • Sfântului Mucenic Teodot;
  • Sfântului Mucenic Donat, episcopul Leviei;
  • Sfintei Mucenițe Chiprila;
  • Sfintelor Aroa și Luchia;
  • Sfintei Asclipia;
  • Sfântului Sfințitului Mucenic Teofil;
  • Sfântului Cuvios Menighi.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: