Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 septembrie. Pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Vavila

Calendar ortodox 4 septembrie. Pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Vavila

În aceasta luna, în ziua a patra pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Vavila, arhiepiscopul Antiohiei celei mari, si a celor împreuna cu dânsul Sfintii trei prunci, care prin sabie s-au savârsit.

Calendar ortodox 4 septembrie. Pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Vavila

Ieromartirul Vavila si cu el Cei Trei Tineri Urban, Prilidjan, Epoloniu si mama lor Cristodula au murit ca martiri sub imparatul Decius (249-251). In timpul sederii sale in cetatea lor Antiohia, imparatul a organizat cu mare pompa un festival in cinstea zeilor pagini.

In acelasi timp, sfintul si de-Dumnezeu-tematorul Episcop al Antiohiei, Vavila, slujea Sfinta Liturghie in biserica; se ruga pentru turma lui si o invata cu curaj sa treaca prin toate suferintele pentru credinta in Hristos. Dupa abominabila sa inchinare la idoli, Decius, curios sa cunoasca Sfintele Taine, a hotarit sa intre in biserica si prin vizita sa sa profaneze Locasul Sfint al Domnului.

Aceasta veste a ajuns la urechile episcopului, care a iesit in intimpinarea sa si a blocat intrarea in biserica pentru ca nu dorea sa ingaduie impietate in casa lui Dumnezeu. Cind imparatul a incercat sa se apropie de usile bisericii, Sfântul Vavila l-a impins cu miinile sale, incit imparatul a trebuit sa renunte la intentia sa. El voia sa se razbune pe sfint imediat, dar vazind multimea de crestini, i-a fost teama de o rascoala.

In ziua urmatoare imparatul, furios, dadu ordin sa se dea foc templului crestin si sa fie adus in fata lui Episcopul Vavila. Cind a fost intrebat de ce insulta demnitatea imperiala, nu da voie imparatului sa intre in biserica si nu ii respecta functia, sfintul episcop a raspuns : „Oricine s-ar ridica impotriva lui Dumnezeu si vrea sa ii pingareasca lacasul, nu e demn de respect si a devenit dusmanul lui Dumnezeu”.

Imparatul a cerut ca sfintul episcop sa se inchine idolilor si astfel sa ispaseasca pentru jignirea adusa impotriva lui, altfel sa fie executat. Dupa ce s-a convins singur ca sfântul episcop mucenic avea sa ramina neclintit in credinta sa, el a ordonat comandantului militar Victorinus sa il lege in lanturi grele si sa il conduca prin cetate cu rusine. Sfintul martir i-a raspuns : „Imparate, pentru mine aceste lanturi sint atit de onorabile pe cit iti este tie coroana imperiala, si, suferind pentru Hristos, imi e la fel de usor de acceptat pe cit iti este tie puterea imperiala ; moartea intru Regele Nemuritor imi e la fel de placuta pe cit iti este tie viata”.

In incercare cu Episcopul Vavila se aflau trei frati tineri, care nu il abandonasera nici in cele mai grele clipe. Vazindu-i, imparatul a intrebat : „Cine sint acesti copii ?”

„Acestia sint copiii mei spirituali” raspunse sfintul, „si i-am crescut in piosenie, le-am dat o educatie, i-am calauzit in ale culturii, si aici intr-un trup marunt se afla inaintea ta acesti bravi tineri si crestini desavirsiti. Pune-i la incercare si vei vedea”.

Imparatul a incercat in tot felul de moduri sa ii ademeneasca pe tineri si pe mama lor Hristodula sa renunte la Hristos, dar in zadar. Apoi, cuprins de furie, a ordonat ca fiecare dintre ei sa fie biciuit cu atitea lovituri citi ani aveau. Primul a primit douasprezece lovituri, al doilea, zece si al treilea, sapte. Lasindu-i pe mama si copii, tortionarul a conjurat din nou pe episcop, spunindu-i ca acei copii renuntasera la Hristos. Dar minciuna repede a iesit la iveala si nu a reusit. Apoi el a ordonat ca toti martirii sa fie legati de un copac si arsi cu focul. Vazind curajul stoic al sfintilor, in cele din urma imparatul i-a condamnat la moarte prin taierea capului cu sabia, potrivit romanortodox.info.

Calendar ortodox 4 septembrie. Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Vavila, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 4 septembrie. Rugăciunea zilei

„De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv. Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin”, potrivit doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: