Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 decembrie 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 5 decembrie 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 5 decembrie 2022. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 5 decembrie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit. Acesta a fost un exemplu de credință.

Calendar ortodox 5 decembrie 2022 – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit s-a născut în Cezareea Capadociei, în anul 439. Ambii părinți erau buni creștini, așa că ei i-au transmis și fiului lor aceeași iubire față de cele sfinte. Tatăl lui lucra în armată, așa că el a fost nevoit să plece și a luat-o cu el pe soția lui, iar pe fiul său l-a lăsat în grija unui unchi pe când avea doar cinci ani. Trei ani mai târziu, la vârsta de opt ani, Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a intrat la mănăstire.

A ajuns să cunoască foarte bine învățăturile Domnului, iar când părinții lui s-au întors din călătorie, l-au rugat să revină acasă și să se căsătorească. El împlinise deja vârsta de 17 ani, dar nu dorea voia părinților lui, așa că s-a făcut călugăr tot la acea vârstă.

Ulterior, el a pus bazele unei mari mănăstiri ce avea să îi poarte numele. Încet-încet, tineri călugări au început să se adune în jurul său. În anul 491, Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a fost făcut preot și numit arhimandrit cu putere peste toate mănăstirile din Palestina.

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a primit și darul facerii de minuni de la Dumnezeu, așa că pe parcursul vieții sale a înfăptuit multe astfel de fapte. A făcut să plouă în sezon de secetă, a vindecat bolnavii cu trupul și cu duhul.

Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit a fost și cel care a format regula monastică a slujbelor de peste an, care a fost acceptată în toată Palestina.

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit

Glasul 8

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Sursa: doxologia.ro

Calendar ortodox 5 decembrie 2022. Ce sărbătoare este astăzi
Foto: doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: