Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 iulie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră. Rugăciunea vindecătoare pe care creștinii trebuie să o rostească

Calendar ortodox 5 iulie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră. Rugăciunea vindecătoare pe care creștinii trebuie să o rostească

Pe data de 5 iulie 2024, Calendarul ortodox marchează o zi de sărbătoare dedicată Sfântului Atanasie de la Aton, o figură emblematică a monahismului și a spiritualității creștine. Viața sa, marcată de devotament și fapte miraculoase, rămâne o sursă de inspirație pentru credincioși de-a lungul timpului.

Calendar ortodox 5 iulie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, într-o familie creștină, fiind orfan de mic. Educația sa timpurie și-a pus amprenta asupra formării sale spirituale, fiind crescut sub îndrumarea unui ofițer, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa morală și spirituală. De la o vârstă fragedă, el și-a arătat înclinațiile către viața monahală, fiind deseori găsit în mijlocul prietenilor săi, jucând rolul de egumen, un semn al chemării divine care îi va ghida întreaga existență.

Într-o vreme în care lumea seculară oferea multe ispite, Sfântul Atanasie a ales să își dedice viața slujirii lui Dumnezeu prin monahism. Acest drum a fost unul presărat cu sacrificii și renunțări, dar care i-a adus împlinirea spirituală și o conexiune profundă cu Divinitatea.

Una dintre marile sale contribuții a fost ridicarea unei biserici închinată Sfintei Fecioare Maria, la rugămintea împăratului Nichifor Focas. Această biserică nu a fost doar un act de credință, ci și o manifestare a autorității spirituale dobândite de Sfântul Atanasie în comunitatea monahală. În mod remarcabil, el a fost cunoscut pentru smerenia sa și pentru generozitatea cu care împărțea tot ce avea, inclusiv hrana sa, cu ceilalți călugări.

Viața sa a fost încununată de evenimente miraculoase, precum vindecări și apariții divine, care au întărit credința celor din jur și au consolidat reputația sa de sfânt. Chiar și în momentele de pericol, cum a fost prăbușirea cupolei bisericii peste el și frații săi, trupul său a rămas nevătămat, fapt ce a fost considerat un semn al protecției divine și al puterii sale spirituale.

Chiar și după moartea sa, Sfântul Atanasie a rămas o prezență vie în comunitatea monahală, apărând de mai multe ori pentru a îi mângâia sau îndruma pe cei care i-au continuat misiunea. Moștenirea sa spirituală continuă să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care caută lumină și îndrumare în căutarea lor spirituală.

Astfel, sărbătoarea Sfântului Atanasie de la Aton pe 5 iulie 2024 nu este doar o simplă comemorare, ci o oportunitate de a reflecta asupra vieții sale dedicate lui Dumnezeu și de a învăța din exemplul său de devotament și smerenie. Este un moment de înălțare spirituală și recunoaștere a valorilor care transcend timpul și spațiul, aducând lumină în inimile credincioșilor din întreaga lume.

Calendar ortodox 5 iulie 2024. Rugăciunea vindecătoare pe care creștinii trebuie să o rostească

„De viata ta cea in trup s-au minunat cetele ingeresti, cum, cu trupul, la luptele cele nevazute ai iesit, pururea marite si ai ranit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ti-a rasplatit cu bogate daruri. Drept aceea, parinte, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele si sa se implineasca dorintele noastre. Avand numirea nemuririi, cat ai fost cu viata, dupa ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai aratat partas nemuririi celei adevarate, Parinte Atanasie. Stand, deci, acum inaintea lui Hristos, adu-ti aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Din copilareasca pruncie facandu-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa parintilor tai nicidecum nu te-a impiedicat in dobandirea virtutii, caci toata pofta si dorirea cu totul ai intors-o catre Insusi Cel Ce te-a zidit.
Facandu-ti mintea stapanitoare patimilor si indreptandu-te cu fapte dumnezeiesti, ai savarsit calatoria cea buna. Si prin dreapta credinta, ai biruit pandirile, viclenirile si maiestriile demonilor, alegand ca un intelept partea cea buna.
Din tinerete parasind toate cele pieritoare si veselitoare ale vietii, cu osardie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie si ridicand pe umeri Crucea Domnului tau, ti-ai topit trupul prin infranari. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a si ales pe tine pastor sufletelor, purtatorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de pacate celor ce praznuiesc cu dragoste, sfanta pomenirea ta. Amin!”

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: