Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox, 6 august 2023. Zi de mare sărbătoare pentru români. Este cu cruce roșie

Calendar ortodox, 6 august 2023. Zi de mare sărbătoare pentru români. Este cu cruce roșie

Calendar creștin ortodox 2023

Calendar ortodox, 6 august 2023. Duminica aceasta are o însemnătate aparte pentru toți credincioșii. Are loc o sărbătoare specială chiar în Postul Sfintei Mării.

Biserica Ortodoxă comemorează în fiecare an, pe data de 6 august, Schimbarea la Față a Domnului, unul dintre Praznicele Împărătești. Acest eveniment reprezintă o ocazie pentru creștinii ortodocși de a reflecta la semnificația acestui moment profund din viața lui Iisus Hristos și la modul în care acesta ne influențează credința.

Calendar ortodox, 6 august 2023

Potrivit scrierilor religioase, Schimbarea la Față a avut loc pe Muntele Tabor. În acea zi, Iisus, alături de Apostolii Petru, Iacov și Ioan, a început să strălucească într-o lumină puternică. În timpul acestei străluciri, profetul Ilie și Moise au apărut și au vorbit cu Iisus, moment ce a uimit pe apostoli. Acest eveniment nu doar că a dezvăluit divinitatea lui Iisus Hristos, dar a pregătit și pe ucenici pentru Patimile Sale viitoare.

Cu acest praznic, Biserica Ortodoxă își amintește de această revelație a naturii divine a lui Iisus Hristos, care este atât de esențială pentru credința noastră. Schimbarea la Față a lui Hristos a demonstrat, fără îndoială, că El este Fiul lui Dumnezeu Tatăl și a pregătit pe apostoli pentru evenimentele tragice și uluitoare care urmau să se întâmple – Pătimirile, Învierea și Înălțarea Sa.

Înainte de acest praznic, în seara de dinainte, creștinii ortodocși participă la Vecernia Mare, un serviciu religios ce marchează începutul zilei liturgice. A doua zi, la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, se săvârșesc rugăciuni și cântări speciale care amintesc de minunea care a avut loc pe Muntele Tabor.

Canon de rugăciune la Schimbarea la Față a Domnului

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai  arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas  de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău,  trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: