Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare. Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza.

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Se sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza

Marea sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Atât în Ajunul Bobotezii, cât şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfinţeşte aghiasma cea mare, conform crestinortodox.ro.

La 30 de ani, a venit Hristos la Iordan, unde Sfântul Ioan Botezătorul învaţa şi boteza cu botezul pocăinţei.

Hristos a apărut pe malul Iordanului, iar în acel momenr, Sfântul Ioan, luminat de Duhul Sfânt, Îl recunoaşte şi-L arătă mulţimilor.

Hristos i-a cerut Sfântului Ioan să-L boteze. După o împotrivire de adâncă smerenie, acesta primeşte să-L boteze.

Atunci s-a întâmplat minunea. Imediat după botezul lui Hristos, cerurile s-au deschis, moment în care Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste Iisus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

Botezul primit de Hristos are şi un alt scop: Epifania – arătarea Sfintei Treimi – moment în care El avea să fie descoperit lui Ioan şi, prin acesta, lui Israel, că Fiului lui Dumnezeu şi că Mesia.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Agheasma Mare, sființită de Bobotează

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Cu prilejul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza se primește Agheasma Mare.

Așa cum este tradiția, cu ocazia Botezului Domnului sau Bobotează, creștinii-ortodocși vor gusta de opt ori din apă sfințită. Cifra opt simbolizează veșnicia, aceea viața de veci. În Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală, scrie doxologia.ro.

Agheasma Mare sau apa sfințită de Bobotează se ia pe nemâncate, în fiecare zi, timp de opt zile. Nu se mănâncă înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare.

După Sfânta Liturghie, gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.

Agheasma Mare sau apa sfințită de Bobotează ne va sfinți sufletele şi trupurile, dar și casele, gospodăriile, pământurile, adică întregul spațiul în care ne desfășurăm viața.

Prin sfințirea de Botezul Domnului sau Bobotează a tot ce-l înconjoară pe om, Sfânta Biserică vrea să arate că Dumnezeu trebuie mărturisit şi lăudat nu numai în biserică, ci şi în afara ei.

De Botezul Domnului sau Bobotează, după slujba de sfințire a apelor, agheasma se va oferi către toți credincioșii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: