Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 6 iunie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 6 iunie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 6 iunie 2021.

Calendar ortodox 6 iunie 2021. Duminică, creștin ortodocșii îl vor sărbători pe Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou,egumenul Mănăstirii lui Dalmut.

Calendar ortodox 6 iunie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Ilarion a fost fiul lui Petre Capadocianul, cel care oferă pâinea la masa împărătească, iar mama lui este Teodosia. Ambii părinți erau evlavioși, și iubindu-l pe Dumnezeu, l-au învățat bine Sfânta Scriptura din tinerețe. Când a făcut 20 de ani a lăsat, pe mamă și tată, și casă și bogăție, și s-a făcut monah în mănăstirea lui Isihie, care era aproape de Vizantia. Ulterior a venit în mănăstirea Dalmatului și acolo a luat îngerescul și sfântul chip cel mare și s-a făcut ucenic al Sfântului Grigorie Decalipotul, care la acea vreme trăia acolo. Acesta petrecea și se ruga în tăcere. Într-acea ascultare zece ani și se chinuia, ca, prin viața sa, să urmeze Cuviosului Ilarion cel Mare, cel de un nume cu ek, a cărui viață îmbunătățită și plăcută lui Dumnezeu. A luat puterea de la Dumnezeu asupra duhurilor celor necurate, ca să le izgonească iar egumenul mănăstirii aceleia l-a făcut preot, după ce Sfântul Decapolitul s-a dus de acolo în alte locuri. După câțiva ani, murind egumentul mănăstirii, Cuviosul Ilarion a aflat că frații doresc să-l facă egumenul lor și a ieșit noaptea din mănăstire, fără ca cineva să știe, și s-a dus în Vizantia, unde a căutat pe Sfântul Grigorie, învățătorul său, dar acesta plecase la Roma. Cu toate că Ilarion a intrat într-o mănăstire din Vizantia, iar monahii mănăstirii Dalmantului aflând că el este acolo, au trimis la prea sfințitul Patriarh Nichifor să-l facă egumen al lor. Atunci, acesta l-a îndemnat să egumenia mănăstirii, Ilarion păstorind bine, vreme de opt ani.

Ulterior, a venit la împărăție Leon Armeanul, tiranul cel cu nume de fiară, care a început să tulbure liniștea în Biserică. Acesta îi silea pe mulți să se unească cu el la eresul lui, iar pe cei care nu acceptau, îi izgonea. Într-acea vreme, din porunca lui, a fost adus și Cuviosul Ilarion de la mănăstirea Dalmatului la palatele împărătești și silit la acel eres. Dar ostașul cel bun al lui Hristos, nu numai că nu s-a supus tiranului nicidecum, dar încă l-a și certat cu îndrăzneală, numindu-l fără de Dumnezeu și nou călcător de lege, pornindu-l astfel spre mare mânie. Deci răucredinciosul împărat a pus asupra fericitului multe bătăi și felurite munci, și l-a închis în temniță.

Slujirea lui Ilarion

Pentru că nu s-a supus regelui, Ilarion a fost pedepsit cu 170 de lovituri și a fost surghiunit la insula Afusiei. Iar după moartea aceluia a venit împărăteasa Teodora, care adunând în împărăteasca cetate pe toți mărturisitorii, a întărit credința cea dreaptă și a pus sfintele icoane în bisericile lui Dumnezeu. Atunci și Cuviosul Ilarion, eliberându-se, a luat mănăstirea Dalmatului, unde strălucea cu minunile. Și viețuind trei ani, și îndreptând pe ucenicii săi cu dumnezeiască plăcere, s-a dus la Domnul. Iar cinstitul și sfântul lui suflet, asemenea ca și al lui Teodor, cel văzut de dânsul, a fost dus de îngeri la cele cerești și a stat în ceata sfinților mărtu­risitori, înaintea scaunului slavei Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, a Unui Dumnezeu în Treime, Căruia I se cuvine slavă în veci. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: