Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Este sărbătoare mare pentru creștini-ortodocși, care îl cinstesc pe cel cunoscut drept Sfântul Ioan Botezătorul. Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Ziua de 7 ianuarie este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind ziua în care creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Cu ocazia celebrării Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși au parte de ultima sărbătoare de iarnă.

Totodată, este prilej să le urăm “La mulți ani!” tuturor celor care poartă nume sfânt.

Sunt peste 2 milioane de români – aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi – care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Toți acești purtători de nume sfânt se celebrează pe 7 ianuarie 2021, când își serbează onomastica.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe 7 ianuarie, Biserica creștină îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Botezătorul ca fiind cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria.

În calendarul ortodox, Sfântul Ioan Botezătorul are trei zile pomenire: pe 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului, pe 24 iunie – naşterea sa, sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele, şi pe 29 august – tăierea capului Sfântului Ioan.

Sfântul Ioan poate fi numit și Înaintemergătorul, fiind cel care a anunţat venirea lui Hristos.

Părinţii Sfântului Ioan Botezătorul sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.

Chiar Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe pe care îl va chema Ioan. Lui Zaharia nu i-a venit a crede așa veste, așa că a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Așa cum ne învață cuvintele preoților, Sfântul Ioan a primit menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.

Cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăţ de ziua lui Irod a fost soţia fratelui regelui Iudeei.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2021. Ce este interzis să faci

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul vine și cu câteva datini păstrate din străbuni și care trebuie respectate cu sființenie pentru bunăstarea credincioșilor. Iată ce este interzis să faci, în fiecare an, pe 7 ianuarie.

De sărbătoarea Sfântului Ioan este bine să petreci și să râzi. Se spune că cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Atenție mare! În ziua Sfântului Ioan nu se servește vin roșu. Licoarea amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Așadar, la petrecerea de Sfântul Ioan se bea doar vin alb.

De ziua Sfântului Ioan nu se vas tinge candela, pentru că ea trebuie să ardă întruna pentru bunăstare în familie.

Pe 7 ianuarie, cu ocazia Sărbătorii de Sfântul Ioan, nu se va tăia nimic cu cuțitul, ci se va rupe cu mâna.

De Sfântul Ioan nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Și la fel de important de știut de către toți credincioșii este și că de Sfântul Ioan nu se foloseşte mătura! Mătura trebuie pusă de-o parte ca să nu tulbure nicio clipă liniştea morţilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: