Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ion Botezătorul. Este ziua în care credincioșii îl cinstesc pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Ce trebuie să faci în această zi?

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie

Sfântul Ioan este cunoscut în Biblie ca și „Îngerul Domnului”. Acesta a fost decapitat de Irod, la cererea Irodiadei. Sfântul Ion Botezătorul era întemnițat la castelul lui Irod după ce l-a certat pentru traiul său nelegiuit. Pentru că îl ura pe Ion, Irodiada i-a cerut fiicei sale, Salomeea, care dansasese la ospățul organizat de ziua lui Irod să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

Conform tradiției, Sfântul Ion a fost înmormântat în Samaria, iar mormântul său a fost profanat în timpul împăratului Iulian. O parte din moaște a fost arsă, iar cealaltă parte a fost dusă în Ierusalim, apoi în Alexandria. Despre capul lui Ion Botezătorul se știe că a fost pierdut de trei ori și de trei ori găsit. În prezent, capul acestuia se află în Roma.

Sfântul Ion s-a născut în familia preotului Zaharia, iar Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ion a predicat înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitoruli și a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, îi pregătea pentru adevăratul botez, pe care l-a adus Iisus Hristos. Ion Botezătorul umbla îmbrăcat într-o hainăp aspră din păr de cămilă, încins cu o curea de piele. Hrana lui erau locustele și miere sălbatică. În calendarul ortodox, Tăierea capului Sf. Ion Botezătorul este sărbătorită pe 29 august.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan

Ziua de Sfântul Ioan, cunoscută în popor sub numele de Sânt-Ion reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Conform tradiției populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și temperaturile încep să crească. In dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.  Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor, iar cei care țin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoși. De asemenea, se spune că această zi e una de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va trist tot anul.

Un alt obicei este Iordăneala, un fel de colind. Mai mulți tineri care au luat agheasmă de la preot în ajunul Sfântului Ioan, merg în dimineața zilei de Sfântul Ioan la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale.

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său.

Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: