Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 iulie 2022. Ce sfântă mare sărbătorim

Calendar ortodox 7 iulie 2022. Ce sfântă mare sărbătorim

Calendar ortodox 7 iulie 2022. Ce sfântă mare sărbătorim

Calendar ortodox 7 iulie 2022. Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Chiriachi, care a trăit în vremea împăratului Dicolețian. Tot pe 7 iulie sunt prăznuiti Sfântul Cuvios Toma din Maleon, Sfântul Cuvios Acachie de la Scara, Sfintii Mucenici Peregrin , Sfântul Mucenic Evstatie, Sfântul Policarp cel Nou și Sfântul Evanghel.

Calendar ortodox 7 iulie 2022. Ce sfântă mare sărbătorim

Sfânta Muceniță Chiriachi s-a născut din părinți creștini într-o mare duminică. Acesta a fost și motivul pentru care Dorotei și Evsevia, părintii ei, i-au pus numele Chiriachi. În limba greacă înseamnă duminică. Sfânta Chiriachi a refuzat multe cereri de căsătorie, declarând că ea este logodită cu Mirele Ceresc și că își dorește să moară fecioară. Unul dintre pretendentii săi a respins acest motiv și i-a spus împăratului Dioclețioan ca Sfânta Chiriachi este creștină. Astfel, aceasta a fost supusă multor chinuri. Acoperită cu râni , ea va fi tămăduită din cap până-n picioare și va fi tămăduită în chip minunat de înger. În urma acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea mucenicească. „Vezi bine ca nicicum nu ma poti intoarce de la credinta mea. Caci de ma arunci in foc, mai inainte de mine Cei Trei Tineri in foc au fost aruncati si prin credinta s-au mantuit; iar de ma arunci la fiare, mai inainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credinta s-a mantuit; iar de ma arunci in mare, mai inainte de mine lona Prorocul a fost in pantecele chitului trei zile si trei nopti si prin credinta s-a mantuit; daca taisului sabiei ma dai, mai inainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat si credinciosia lui l-a mantuit. Caci ca si tuturor acestora, mie viata imi este a muri pentru Hristos.„, i-a spus aceasta ighemonului.

Mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopala din Husi din anul 1763, de când episcopul Husilor era Iacob Stamate. În timpul pastoririi sale, mana dreaptă a Sfintei Chiriachi a fost primită în dar de la Marea Lavra din Muntele athos, pentru ca acest vrednic ierarh a plătit pentru datoriile pe care Marea Lavra le avea către Poarta Otomană. Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului.

Troparul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi
Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Chiriachi, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 2

Cele de sus cautand.

Mucenita lui Hristos ne-a chemat pe noi impreuna acum sa cantam cu laude luptele si dumnezeiestile ei nevointe. Caci ea, ca o viteaza cu cugetul, dupa numele ce poarta, este doamna a gandului si a patimilor celor necuvioase.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: