Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 9 martie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 9 martie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 9 martie 2022. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 9 martie, în fiecare an, sunt sărbătoriți Sfinții 40 de mucenici, din Sevastia Armeniei.  

Calendar ortodox 9 martie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi

Cei patruzeci de Mucenici au trăit în Capadocia, în perioada împăratului Liciniu (308-324). Erau cunoscuți drept un grup de bărbați voinici, pricepuți în lupte, cu o credință deosebită în Hristos. Erau conduși însă de Agricola, a cărui credință era diferită față de alor. Bărbatul era păgân și avea o fire dură, fiind considerat aprig la mânie.

Atunci când a aflat că cei 40 de mucenici erau creștini, Agricola a ordonat ca aceștia să fie aduși numaidecât în fața sa. Le-a ordonat să aducă ofrande zeilor și să-l asculte, precum l-au ascultat și în luptele pe care le-au purtat și le-au biruit.

Răspunsul lor a fost însă unul cert, opunându-i-se

,,Cum am luptat şi am biruit pe vrăjmaşi pentru împăratul pământesc, tot aşa voim să luptăm şi pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmaşilor Lui”.

Pentru această necutezanță au fost închiși, Agricola sperând că-și vor schimba părerea. Aceștia au continuat însă să-l slăvească pe Hristos, așa că au fost pedepsiți: să fie dezbrăcaţi şi siliţi să intre într-un lac aproape îngheţat, unde au stat mai bine de o noapte. Unul singur a vrut să renunțe la credința sa, dar a murit în momentul în care a ieșit din apa rece și a intrat în baia caldă, pregătită pentru a-i ademeni și care le putea curma suferința pricinuită de frig.

Ceilalți mucenici au continuat să se roage, iar în cele din urmă peste capetele lor au apărut cununi strălucitoare. Acela a fost momentul în care li s-a decis moartea: li s-au sfărâmat gleznele, iar ulterior au fost arși.

Rugăciune 9 martie

„Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!

Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: