Redactia.ro
Home » Știri » Campionii Olimpici din Rusia își exprimă opoziția: „În Rusia, sportivii sunt ca o unealtă. Un instrument de propaganda”

Campionii Olimpici din Rusia își exprimă opoziția: „În Rusia, sportivii sunt ca o unealtă. Un instrument de propaganda”

A vorbi deschis este foarte riscant și poate avea consecințe grave în Rusia. Mii de persoane au fost reținute la protestele împotriva războiului. O nouă lege penală interzice descrierea a ceea ce guvernul rus numește „operațiune militară specială” din Ucraina, drept invazie sau război. Sportivii de performanță cu care Rusia se mândrește, aleg să renunțe total la țara natală, întorcând spatele regimului rus sau aleg să fie de parte președintelui. Puțini sunt cei care și-au exprimat ferm decizia, dar mesajul transmis de către ei este auzit și susținut în întreaga lume.

Aleksander Lesun

Aleksander Lesun a câștigat aurul olimpic pentru Rusia la pentatlon modern la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Sportivul nu-și amintește prea multe despre Uniunea Sovietică, dar acolo s-a născut în 1988, cu trei ani înainte de prăbușirea acesteia. Este încă țara care figurează în pașaportul său.

Crescând în Belarus în anii 1990, o mare parte din anii săi de formare i-a petrecut uitându-se în urmă în căutare de inspirație, înapoi la zilele de realizări sportive sovietice. Uneori, chiar se simțea gelos ascultând poveștile despre cum erau lucrurile pentru atleți, în timp ce el visa să devină într-o zi campion olimpic.

Sportul era o prioritate uriașă pentru URSS, dar țările post-sovietice nou formate, precum Belarus, nu își puteau permite aceleași investiții. Pentru Lesun, încercarea de a reuși ca tânăr sportiv a însemnat lupta pentru supraviețuire. Când a apărut șansa de a reprezenta Rusia în 2009, a profitat de ea, nu doar pentru că aceasta însemna o finanțare mai bună.

Într-un interviu acordat celor de la BBC, sportivul a discutat îndetaliat despre evoluția lui în sport, despre cum și-a reprezentat țara ani la rând, dar și despre decizia radicală de a renunța la steagul Rusiei, ca răspuns la faptele pe carre președintele Vladimir Putin a ales să le opereze în războiul cu Ucraina:

„Am fost mândru să concurez sub steagul rusesc”, spune tânărul de 33 de ani. „Bunica mea este rusoaică, am o mulțime de rude în Rusia.

„Rusia a fost întotdeauna ceva drag inimii mele, ceva puternic, măreț. Și nu mă refer la politică sau la armată, ci la oameni, la frumusețea naturală. Întotdeauna m-am simțit legată de ea”.

După 2009, Lesun a câștigat 14 medalii la Campionatele Mondiale pentru Rusia la pentatlon modern, dintre care patru de aur. În 2016, la Rio, a devenit campion olimpic. La sfârșitul lunii februarie 2022, a decis să nu mai concureze niciodată pentru Rusia:

„Am renunțat la toate pozițiile mele sportive pe 22 februarie și în două zile au început toate evenimentele (din Ucraina)”, spune el.

Ce am simțit? Pot să folosesc înjurături în acest interviu? Să spun că am fost șocat înseamnă să nu spun nimic. Am înțeles că lumea nu va mai fi niciodată la fel”.

Lesun nu a avut niciun plan de rezervă. El își descrie decizia ca fiind impulsivă. Nu a avut alte oferte, nimeni nu s-a oferit să îl scoată din Rusia cu avionul. În schimb, a început o altă slujbă care nu are legătură directă cu sportul.

El este unul dintre foarte puținii sportivi ruși care s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Chiar și mai puțini au întreprins o astfel de acțiune ca a lui ,  îndepărtându-se de la reprezentarea țării sale ca modalitate de a-și exprima opoziția.

Situația din interiorul Rusiei devine extrem de gravă.

„Înainte puteai fi reținut timp de 15 zile pentru că luai parte la un protest public „împotriva războiului”. Acum poate ajunge până la trei ani. Sau chiar 15 ani pentru alte tipuri de proteste.”

Acest lucru are o influență asupra numărului de personalități publice care iau cuvântul și asupra a ceea ce aleg să spună.

Aleksander Lesun, se simte neputincios și izolat și crede că există puține speranțe ca alții să-i urmeze exemplul:

„În Rusia, sportivii sunt ca o unealtă. Un instrument de propagandă. Dar nimeni nu se gândește la efectul pe care acțiunile lor îl pot avea asupra vieții altora. Nimeni nu se gândește că acțiunile lor vor duce la moartea unor băieți și fete, bărbați și femei, persoane în vârstă.

Bineînțeles, fiecare persoană ar trebui să decidă singură ce să facă, ok, acum vor trebui să trăiască cu asta. Îmi pare rău să recunosc că sportivii ruși nu pot influența situația. Și mulți dintre ei nici măcar nu înțeleg ce se întâmplă.”

Andrey Rublev

Compatriotul său rus Andrey Rublev, numărul șase mondial, a scris „Fără război, vă rog” pe obiectivul unei camere de televiziune după un meci din Dubai, în februarie.

Daniil Medvedev

Daniil Medvedev, numărul doi mondial, a vorbit despre „promovarea păcii”. Asta înainte de noua lege care poate duce la până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea a tot ceea ce autoritățile consideră a fi „știri false” despre armată. De atunci, majoritatea sportivilor ruși au păstrat tăcerea.

Medvedev și Rublev au putut continua să joace în mod individual sub un steag neutru, în timp ce multe organisme sportive internaționale le-au interzis rușilor să concureze în mod direct. Recent, s-a discutat dacă rușilor ar trebui să li se permită să concureze ca neutrali în Marea Britanie, ministrul sportului, Nigel Huddlestone, afirmând că jucătorii precum Medvedev ar trebui să prezinte o „declarație scrisă” că sunt „cu adevărat neutri”.

Chiar dacă există un număr mai mare de sportivi ruși care se opun, în privat, războiului din Ucraina, aceștia se tem de consecințele pe care le-ar avea dacă ar face acest lucru public. Făcând acest lucru ar putea deveni infractori în țara lor natală.

Maria Sharapova

Maria Sharapova, s-a limitat la exprimarea speranței pentru o rezolvare pașnică a ceea ce se numește „criza din Ucraina”.

Apoi, există cei care subscriu la versiunea Kremlinului asupra evenimentelor:

Alexander Bolshunov

Alexander Bolshunov a câștigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, în februarie

Unii ymboll ruși trec prin centre speciale de pregătire ymboll „închise”, unde sportivii sunt învățați să urmeze ordinele fără să pună întrebări. Majoritatea celor mai de ymbol antrenori sunt renumiți pentru metodele lor autoritare.

Încă din copilărie, mulți dezvoltă o dependență profundă de faptul că alții iau decizii pentru ei. Aceștia nu sunt expuși la surse de știri independente și mulți nu înțeleg limba engleză, încât să se informeze correct.

Alexandru Bolșunov, care a câștigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, a reacționat la interdicția Federației Internaționale de Schi asupra sportivilor ruși în martie, proclamând: „Sportul ar trebui să fie despre pace”. O săptămână mai târziu, el și alți câțiva campioni olimpici au luat parte la un miting pentru a sărbători anexarea Crimeei în 2014 pe stadionul Luzhniki din Moscova, unde a avut loc finala Cupei Mondiale de fotbal din 2018.

Numele ymboll al acestui miting a fost: „Pentru o lume fără ymbol! Pentru Rusia! Pentru președinte!”. Acesta a inclus numeroase reprezentări ale literei „Z”, un ymbol pro-război al invaziei Ucrainei.

Vladimir Putin

Președintele rus întoarce spatele sportivilor care nu-l susțin:

„Poporul rus va fi întotdeauna capabil să distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători’, a declarat el.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: