Peste 4.000 de românce sunt diagnosticate anual cu o boală necruțătoare. România se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește cancerul de col uterin, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală fiind de zece ori mai mare ca în alte țări.
Cancerul de col uterin duce la circa 2.000 de decese pe an, conform medicilor români. Aceștia fac apel la femei să își facă testul Babeș – Papanicolau, care poate ajuta mii de femei să intervină la timp asupra acestei boli.
Cele mai expuse la acest tip de cancer sunt femeile care își încep viața sexuală mult mai devreme și care au mai mulți parteneri sexuali. Infectia cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV) este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.
Din păcate, simptomele acestei boli apar destul de târziu, iar boala se poate instala în corp fără ca pacienta să bănuie. Cele mai dese simptome sunt sângerările vaginale anormale, durerile intense și secrețiile vaginale anromale ce au un miros neplăcut și chiar provoacă dureri în timpul urinării.
Ce spun medicii despre cancerul de col uterin
„Cancerul de col uterin reprezintă, în ţara noastră, o prioritate de sănătate publică. Având în vedere statisticile la nivel naţional, considerăm că este foarte important ca mesajul nostru să ajungă la toate femeile din România şi să le furnizăm cât mai multe informaţii despre cum se pot feri de această boală.
Testarea Babeş-Papanicolau poate ajuta mii de femei să intervină la timp, fapt dovedit de programele de screening consolidate care se desfăşoară în toată lumea (…) Avem peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin în România, aproape 2.000 de decese pe an.
Suntem în ţara lui Babeş-Papanicolau (test inventat de medicul Aurel Babeş şi perfecţionat de dr. Georgios Papanicolaou, n.r.) şi ne mândrim foarte tare şi, cu toate acestea, incidenţa şi mortalitatea sunt de aproape patru ori mai mari decât media Uniunii Europene şi tot de atâtea ori mai mare decât media OMS care cuprinde şi statele foste sovietice”, a arătat Camern Ungurean, coordonatorul programului naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Citește și: Medicamentul Eurespal a fost retras de pe piaţă. Ce efecte adverse are
Citește și: Ministerul Sănătăţii a descoperit încă un medic fals în România
Citește și: Prima reacţie a falsului medic italian de la Spitalul Monza. Ce spune Matteo Politi