Redactia.ro
Home » Știri » Când ajung în România inundațiile masive din Budapesta. Autoritățile sunt în alertă și au pregătit o serie de măsuri

Când ajung în România inundațiile masive din Budapesta. Autoritățile sunt în alertă și au pregătit o serie de măsuri

Viitura de pe Dunăre va intra în România peste aproximativ o săptămână! Autorităţile sunt în alertă maximă și au pregătit o serie de măsuri pentru populație. În prezent, Dunărea continuă să se umfle în Ungaria şi a inundat faleza din Budapesta. 

Viitura de pe Dunăre va ajunge și-n România

Viitura de pe Dunăre va intra în România peste o săptămână și se estimează un debit al fluviului mai mare decât cel de la Budapesta, avertizează Administrația Națională Apele Române (ANAR). S-au luat deja măsuri preventive.

”Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9.000 mc/s”, precizează reprezentanții ANAR.

Debitul de 9.000 de metri cubi/secundă este aproape dublu față de cel înregistrat sâmbătă, când Dunărea, potrivit ANAR, intră în țară cu 5.700 de metri cubi/secundă. Prin comparație, cei 9.000 de metri cubi pe secundă depășesc debitul înregistrat de Dunăre, sâmbătă, la Budapesta!

Anunț de la ANAR

”Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere fiind astăzi de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, instituție aflată sub autoritatea Apelor Române.

Vă reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute (13 septembrie) acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2.200 mc/s”, a mai precizat ANAR.

Reprezentanții Apelor Române subliniază că se iau deja măsuri preventive, fiind pregătiți saci cu nisip și utilaje de intervenție. ”Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție”, a precizat ANAR.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari: „S-a început informarea altor deținători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare”, au anunțat Apele Române.

Situație dramatică la Budapesta

Dunărea a depășit cu aproape un metru cota de siguranță în Ungaria și se revarsă peste capitala Budapesta. Toată lumea este în alertă maximă, după ce a viitura a înghițit deja case, a inundat clădirea Parlamentului și a blocat complet traficul.

Apele Dunării au inundat inclusiv clădirea Parlamentului de la Budapesta, stațiile de metrou și drumurile aflate de-a lungul fluviului au fost închise, iar la periferia Capitalei mai multe case sunt sub apă, la fel ca stațiile de autobuz și semnele de circulație, care abia se mai văd. Cota Dunării a crescut alarmant în ultimele 24 de ore, fiind cu aproape un metru peste cotele de siguranță, a relatat Antena 3 CNN.

„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei.

Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu intervine un eveniment sau un accident neașteptat, putem menține apele sub control. Conform estimărilor, vârful va fi atins sâmbătă, iar viitura va trece de teritoriul țării la mijlocul săptămânii viitoare.”, a spus Viktor Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: