Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, 19 aprilie, de la Ierusalim, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Anunțul a fost făcut oficial de către Patriarhia Română și confirmat de agenția News.ro. Potrivit tradiției, Lumina Sfântă va ajunge în România în aceeași seară și va fi întâmpinată cu solemnitate la Catedrala Patriarhală din București, la ora 19:00, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentul este considerat unul dintre cele mai importante momente spirituale ale anului, marcând în mod simbolic începerea Slujbei de Înviere în toate bisericile din România.
Cuprins:
- Ceremonia din Ierusalim
- Cine va aduce Sfânta Lumină în România în 2025
- Preluarea oficială la Patriarhie
- Sfânta Lumină ajunge și în Republica Moldova
- Tradiția aducerii Sfintei Lumini în România
- Împărțirea Sfintei Lumini în toate parohiile din România
- Ce reprezintă Sfânta Lumină în spiritualitatea ortodoxă
- Părintele Teofil Anăstăsoaie, omul care poartă Lumina în fiecare an
- Sfânta Lumină, între miracol și mărturie vie a credinței
- România, între primele țări ortodoxe care primesc Lumina Sfântă
Ceremonia din Ierusalim
Sfânta Lumină este considerată de milioane de ortodocși drept una dintre cele mai mari minuni care se petrec anual în ziua Sâmbetei Mari, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
În timpul unei slujbe oficiate de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului, în Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos, o flacără coboară, într-un mod inexplicabil, din cer și aprinde candela de pe lespedea unde a fost pus trupul Mântuitorului.
Această lumină este, de secole, simbolul Învierii și al prezenței divine. Mii de pelerini, veniți din toate colțurile lumii, participă în fiecare an la acest moment cu sufletul copleșit de emoție, așteptând cu credință apariția Sfintei Lumini.
Martorii spun că, în primele minute de la aprindere, flacăra nu arde, ci doar luminează, o dovadă – spun ei – a originii sale divine.
Cine va aduce Sfânta Lumină în România în 2025
Pentru credincioșii ortodocși români, aducerea Sfintei Lumini în țară a devenit, din 2009, o tradiție anuală binecuvântată de Biserica Ortodoxă Română.
Și anul acesta, delegatul oficial desemnat să preia Lumina de la Ierusalim este părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
El va primi Lumina de la Patriarhul Ierusalimului și o va transporta cu o aeronavă specială până la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, relatează hotnews.ro.
Imediat după aterizare, flacăra sfântă va fi oferită delegaţilor tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, prezenţi la aeroport. Fiecare dintre aceștia va duce mai departe Lumina în centrele eparhiale și protopopiatele din întreaga țară.
Preluarea oficială la Patriarhie
Momentul oficial al întâmpinării Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Daniel va avea loc sâmbătă seara, la ora 19:00, la Catedrala Patriarhală din București.
Acolo, într-o ceremonie solemnă, în prezența clerului, credincioșilor și a presei, Sfânta Lumină va fi așezată într-un sfeșnic ceremonial și binecuvântată.
După acest moment simbolic, flacăra va fi distribuită către toate parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor și, prin intermediul delegaților, în toate celelalte eparhii ale țării.
Sfânta Lumină ajunge și în Republica Moldova
În spiritul comuniunii ortodoxe, și în 2025 Lumina Sfântă va fi dusă la Chișinău, în Republica Moldova. Un delegat special al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va prelua flacăra sfântă de la București și o va transporta către parohiile din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Este un gest de unitate spirituală și un simbol al legăturii dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini în România
Această tradiție de aducere a Luminii Sfinte direct de la Ierusalim a fost inițiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009. Până atunci, doar puține țări ortodoxe beneficiau anual de această binecuvântare. Decizia Patriarhului României a fost întâmpinată cu entuziasm de credincioși și de cler, marcând un nou început în trăirea și simțirea Paștelui în România.
În fiecare an, momentul aducerii Sfintei Lumini este transmis la televiziune, iar imaginile cu flacăra aprinsă în Sâmbăta Mare, în Mormântul Sfânt, sunt urmărite cu sufletul la gură de milioane de români.
Împărțirea Sfintei Lumini în toate parohiile din România
Odată ajunsă în România, Sfânta Lumină este împărțită către toate eparhiile țării, prin intermediul centrelor eparhiale și al protopopiatelor. În doar câteva ore, flacăra sfântă este prezentă în toate parohiile, astfel încât fiecare credincios, oriunde s-ar afla, să primească la miezul nopții Lumina Învierii direct de la Ierusalim.
Preoții, însoțiți de voluntari, se asigură că flacăra ajunge în cele mai îndepărtate sate, în casele celor vârstnici sau bolnavi care nu pot participa la slujbă. Este un efort logistic impresionant, dar care aduce bucurie și speranță în sufletele oamenilor.
Ce reprezintă Sfânta Lumină în spiritualitatea ortodoxă
Pentru creștinii ortodocși, Sfânta Lumină nu este doar o flacără adusă dintr-un loc sfânt. Este simbolul Învierii lui Hristos, victoria luminii asupra întunericului, a vieții asupra morții. Lumina de la Ierusalim este văzută ca o manifestare concretă a harului divin și a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni.
Credincioșii duc Lumina acasă, o aprind în candelă și o păstrează pe tot parcursul anului ca semn de binecuvântare și protecție. Mulți spun că, în prezența Sfintei Lumini, se simt mai liniștiți, mai curajoși și mai împăcați cu sine.
Părintele Teofil Anăstăsoaie, omul care poartă Lumina în fiecare an
Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie este de ani de zile reprezentantul oficial al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și cel care are misiunea sfântă de a aduce Lumina în țară. Este un om dedicat, respectat și cunoscut în rândul comunității românești din Ierusalim.
În fiecare an, cu discreție, dar și cu o profundă trăire spirituală, părintele Teofil preia Lumina de la Sfântul Mormânt și o transportă cu grijă până în România, unde este întâmpinat cu emoție și respect.
Sfânta Lumină, între miracol și mărturie vie a credinței
De-a lungul istoriei, Sfânta Lumină a fost privită ca un miracol care întărește credința și aduce speranță. Martori oculari povestesc cum flacăra coboară din cer, aprinzând candela fără intervenția omului. Pentru unii, este o minune, pentru alții o taină care nu poate fi explicată rațional.
Cert este că, an de an, în Sâmbăta Mare, în același loc, la aceeași oră, se produce același fenomen: Lumina vine, iar mii de oameni o așteaptă cu lacrimi în ochi.
România, între primele țări ortodoxe care primesc Lumina Sfântă
După Rusia, Grecia și Serbia, România este una dintre primele țări ortodoxe care organizează anual transportul oficial al Sfintei Lumini de la Ierusalim. Patriarhia Română a investit resurse logistice și umane pentru ca acest moment să fie posibil în fiecare an, fără întrerupere.
Chiar și în pandemie, în anul 2020, Patriarhia a reușit să aducă Lumina în România, respectând toate regulile de protecție și adaptând ceremonialul la condițiile speciale de atunci.