Redactia.ro
Home » Știri » Când au credincioșii dezlegare la vin și ulei în Postul Paștelui 2024

Când au credincioșii dezlegare la vin și ulei în Postul Paștelui 2024

Când au credincioșii dezlegare la vin și ulei în Postul Paștelui 2024

În timpul Postului Paștelui 2024, care se întinde de pe 18 martie până pe 4 mai, credincioșii ortodocși au permisiunea de a consuma vin și ulei în anumite zile specifice, acestea fiind excepții de la restricțiile alimentare stricte impuse pe parcursul acestei perioade. Postul nu este doar o perioadă de abținere de la anumite alimente, cum ar fi carne, ouă, lactate și alcool, ci și o ocazie de purificare spirituală.

Când au credincioșii dezlegare la vin și ulei în Postul Paștelui 2024

Zilele în care se permite consumul de vin și ulei sunt: 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire și este permis și consumul de pește, 30 martie (Sfântul Cuvios Ioan Scărarul), 31 martie (Sfântul Mucenic Ipatie), precum și pe 6, 7, 11, 12, 13, și 14 aprilie, când sunt comemorați sfinți precum Sfântul Eutihie, Sfântul Caliopie și Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, printre alții.

Alte zile cu dezlegare la vin și ulei sunt 18, 20, 21, 23 și 24 aprilie, zile dedicate sfinților ca Sfântul Cuvios Ioan, Sfântul Teotim și Sfântul Mucenic Gheorghe. Pe 25 aprilie, când este comemorat Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Evanghelist Marcu, credincioșii pot de asemenea să consume aceste produse. Perioada de post se încheie cu zile de dezlegare la vin și ulei pe 27 și 28 aprilie, marcând Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, când este permis și consumul de pește, și pe 4 mai, când este sărbătorită Coborârea la iad a Mântuitorului și Sfânta Muceniță Pelaghia. În aceste zile speciale, credincioșii sunt încurajați să practice cumpătarea, chiar și atunci când au dezlegare la anumite alimente.

Cea mai puternică rugăciune în Postul Paștelui

„Cea mai puternică formă de rugăciune este rugăciunea ciclică, rugăciunea dintr-un gând. «Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă». Atât. Și mai ales dacă în această formă de rugăciune se folosește și metanierul, care folosește, după cum spuneam, pipăitul, mintea se adună foarte bine. Contabilizarea, numărarea care se face pe metanier este esențială și asta nu pentru că Dumnezeu este contabil, adică îmi dai atâta, îți dau atâta, ci pentru că asigură constanță, asigură program omului.

Omul după căderea lui Adam, ruperea acea minte gigantic, omul este victima influențelor, este foarte labil și din cauza asta are nevoie de program, are nevoie de număr pentru el, nu pentru Dumnezeu.

Dacă omul în fiecare zi face 300 de «Doamne, Iisuse», de ce zic 300, 300 înseamnă cam zece minute, care este ridicol de puțin, dar să fie. Atunci acest lucru îl împinge foarte bine înainte.

Asigură constanță, stabilizează mintea, se adună, iese din simțuri, se extrage de acolo și ușor nu se înșală. Ușor nu se înșală, nu mai este dus de patimi, de acești magneți, ca boul de belciug”, a explicat Părintele Teologos, la Altceva cu Adrian Artene.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: