Redactia.ro
Home » Știri » Când începe Postul Paștelui, cel mai lung din an. Doar două zile sunt cu dezlegare la pește

Când începe Postul Paștelui, cel mai lung din an. Doar două zile sunt cu dezlegare la pește

postul pastelui

Anul acesta Paștele va fi sărbătorit de către creștinii ortodocși la data de 16 aprilie, așadar Postul Paștelui va începe mai devreme decât în mod normal. Vor fi 50 de zile de post, în care credincioșii nu vor consuma lapte, ouă, carne și se vor ruga intens pentru sufletele lor. Postul Paștelui este considerat cel mai asupru din an întrucât conține puține dezlegări la pește, spre deosebire de Postul Crăciunului.

Când începe Postul Paștelui 2023

Postul Paștelui 2023 va începe pe data de 27 februarie, într-o zi de luni. El se va încheia pe data de 15 aprilie, când este Sâmbăta Mare, în care toți creștinii ortodocși se pregătesc pentru Învierea Domnului. Pentru credincioșii catolici, Postul Paștelui va începe la data de 22 februarie și va lua sfârșit pe data de opt aprilie. Paștele catolic va fi sărbătorit în acest an la data de 9 aprilie.

Conform tradiției bisericești, înainte de a începe Postul Sfintelor Paști, pe data de 26 februarie, este lăsatul secului de brânză. În această zi de duminică, 26 februarie, credincioșii nu mai au voie să consume nici lapte, nici brânză. În perioada 19 – 25 februarie, credincioșii țin Săptămâna Albă în care nu se mai consumă deloc carne. Este permis doar consumul de ouă, lapte și brânză.Duminică, înainte de a începe Postul Paștelui 2023, gospodinele pregătesc o masă mai îmbelșugată, cu multe bucate, dar fără să folosească lapte și brânză. Aceasta va fi consumată alături de familie și prietenii apropiați.

Postul Paștelui are doar două zile cu dezlegare la pește, în care credincioșii vor putea găti și consuma carne pe bază de pește. Pe data de 25 martie, când este Bunavestire, și pe data de 9 aprilie când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor sunt zile cu dezlegare la pește.

Zile libere legale de Paște

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare

Duminică, 16 aprilie – Învierea Domnului, Paștele Ortodox

Luni, 17 aprilie – a doua zi de Paște

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini