Redactia.ro
Home » Știri » Când intră pe card noile alocații majorate? Cât vor primi lunar copiii

Când intră pe card noile alocații majorate? Cât vor primi lunar copiii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România a făcut un anunț important privind majorarea alocațiilor pentru copii, o veste binevenită pentru părinți și tutoarele a 3,6 milioane de copii și tineri din țară. Potrivit informațiilor furnizate de Minister, această creștere va intra în vigoare începând cu luna februarie a anului curent.

Cât vor primi lunar copiii

Alocațiile de stat pentru copii vor crește cu 13,8%, o mărire care vine în sprijinul familiilor pentru a face față costurilor crescânde. Conform declarațiilor ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, aceste majorări vor beneficia 3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale.

Astfel, noile sume ale alocațiilor vor fi după cum urmează:

  • De la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale.
  • De la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

Aceste ajustări vin ca o reacție la evoluția ratei inflației, care a variat între 5 – 10% în ultimul an. Creșterile au ca scop menținerea puterii de cumpărare a familiilor și asigurarea unui sprijin financiar adecvat pentru îngrijirea și educarea copiilor.

Procedura de plată și beneficiile adiționale

Plățile pentru alocații se vor face din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială. Conform execuției preliminare a bugetului din 2023, Ministerul a alocat suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii.

De menționat este faptul că aceste majorări sunt aplicate anual, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, și sunt calculate în funcție de rata medie anuală a inflației. Această indexare periodică are scopul de a ajusta alocațiile în concordanță cu schimbările economice și de a menține echilibrul financiar al familiilor.

Schimbări propuse în legislație

Pe lângă aceste măsuri de majorare a alocațiilor, se discută și despre posibile modificări în legislația privind acordarea alocațiilor pentru copii. Un proiect de lege depus la Senat prevede schimbarea criteriilor de acordare a alocației, stabilind dreptul începând cu data nașterii copilului, nu în luna următoare celei în care s-a născut, așa cum este în prezent. Această propunere ar putea aduce o simplificare a procesului de acordare a alocațiilor și o mai mare rapiditate în a le primi pentru familiile nou-născuților.

„Alocațiile de stat pentru copii, majorate din luna ianuarie

Alocațiile de stat pentru #copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele #alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs.
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Astfel, alocațiile vor crește după cum urmează:
– de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
– de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.
Conform execuției preliminare a bugetului, #MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii.”, a explicat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe Facebook. 
Sursa foto: Arhivă
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: