Redactia.ro
Home » Știri » Când pică moșii de vară și ce e bine să pregătești pentru ziua respectivă

Când pică moșii de vară și ce e bine să pregătești pentru ziua respectivă

Ce reprezintă moșii de vară

Moșii de vară, așa cum este numită această sărbătoate în popor, se sărbătorește de toți creștinii, înainte de duminica Rusaliilor. Această sărbătoare este dedicată pomenirii morților, iar în toate bisericile din țară sunt săvârșite slujbe religioase dedicate celor care au trecut în neființă.

De ce se sărbătoresc moșii și de ce se numesc așa

Sâmbăta este ziua dedicată de Biserică pentru pomenirea morților, fiind, de altfel, două mari zile când sunt făcute slujbe în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Este vorba despre două sâmbete din anul bisericesc: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne sau a Înfricoșatei Judecăți și sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfant, adică sâmbata Rusaliilor. Aceste zile sunt cunoscute în popr sunt denumirea de „moși”. Aceasta este una simplu de explicat: zilele respective sunt dedicate celor adormiți, rude, familie, moși și strămoși care au plecat dintre noi și sunt în lumea celor drepți.

Cele două sâmbete din an când sunt pomeniți morții

Astfel, prima sâmbătă din an în care morții sunt pomeniți este cea a lăsatului sec de carne. Biserica face mijlocire pentru cei care au murit fără a-L vedea pe Mântuitorul făgăduit sau care au decedat pe neașteptate, fără a avea pocăința necesară pentru a trece în Rai. Pentru ei, Biserica face această liturghie de iertare și pomenire.

Cealaltă sâmbătă din an este cea dinaintea Rusaliilor și are loc pe 6 iunie. Numită „moșii de vară”, această sărbătoare face pomenirea tuturor morților și toată suflarea creștină se roagă pentru ei. De asemenea, credincioșii trebuie să aducă pachete care trebuie sfințite de preot și apoi împărțite celor sărmani, la biserică sau la cimitir.

Moșii de vară reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale cultului morților. Întrecut, exista credința că sufletele morților zboară timp de 50 de zile, după Joia Mare și se întorc abia în sâmbăta Rusaliilor.

Deoarece oamenii celor care plecaseră dintre ei voiau ca cei dragi să aibă o călătorie lină ei făceau diverse ritualuri de înduplecare pentru spiritele morților. De asemenea, împodobeau mormitele cu ramuri de tei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: