Redactia.ro
Home » Știri » Când pică Sâmbăta Morților și ce este bine să dai de pomană în această zi

Când pică Sâmbăta Morților și ce este bine să dai de pomană în această zi

Moșii de iarnă

Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților este o sărbătoare creștină cu o însemnătate aparte, pentru că în această zi, cei rămași pe această lume se roagă pentru sufletele celor care au plecat dintre noi. Iată ce tradiții sunt în această zi.

Sâmbăta morților 2021: Când pică această sărbătoare și ce se dă de pomană

Ca la fiecare sărbătoare importantă, creștinii trebuie să dea de pomană diverse feluri de mâncare celor aflați în nevoie. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă se mai numeau și Moșii de piftii, după cum își amintesc bătrânii, așadar, în această zi este foarte bine să dăm de pomană piftii. Totuși, acest lucru s-ar putea să nu poate fi posibil, pentru că în acest an, sărbătoarea morților va avea loc pe data de 6 martie, iar răciturile se fac, de obicei, iarna, când e frig și se încheagă.

Trebuie să ducem la biserică colivă, vin, un colac, dar și pomelnicul cu numele celor care au trecut printre cei de sus. De asemenea, ce trebuie să mai facem în această zi este să aprindem două lumânări pentru cei morți, pentru ca sufletele lor să găsească lumina.

Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostești de Sâmbăta Morților

mPomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: